Opinie

Red de Kuip!

Open Monumentendag is een goede aanleiding aandacht te vragen voor een belangrijk Rotterdams monument. Een pleidooi van Paul Groenendijk voor het behoud van Stadion Feijenoord om sportieve, financiƫle en architectonische redenen.

Stadion Feijenoord – foto Antoon Kuper

Stadion Feijenoord van de architecten Brinkman en Van der Vlugt is al 75 jaar het mooiste stadion van Nederland. Vriend en vijand roemen de unieke sfeer van deze voetbaltempel. De Kuip, zoals het stadion in de volksmond heet, is net zo onverbrekelijk aan Rotterdam verbonden als de Euromast, de Hef en de Erasmusbrug. De Kuip vormt met het Legioen en de clubkleuren een van de pijlers van de identiteit van de voetbalclub Feyenoord. Het is een icoon van Rotterdam-Zuid. Naast een voetbaltempel is het ook een belangrijk architectonisch monument van het Nieuwe Bouwen. Het stoere functionele gebouw past uitstekend bij de geen-woorden-maar-daden-mentaliteit van Rotterdam.

Sinds de opening op 27 maart 1937 was de Kuip het decor van 116 wedstrijden van het Nederlands elftal, van 10 Europese finales, van de finale van Euro 2000, van 35 finales om de KNVB-beker. Feyenoord speelde er 2 Europese finales, de wedstrijd om de wereldcup, 113 Europacupwedstrijden en 1137 competitiewedstrijden. Sinds Bob Dylan er op 23 juni 1978 als eerste optrad zijn er 83 concerten geweest. Bijna 60 miljoen mensen hebben het stadion inmiddels bezocht. Het gebouw is in 75 jaar nauwelijks veranderd. In 1957 zijn er vier lichtmasten geplaatst en in 1994 is er een overkapping aangebracht. De toeschouwerscapaciteit is teruggebracht van 65.000 naar 51.000 door afschaffen van staanplaatsen en door introductie van business-units. De grasmat in de Kuip is vijf keer vernieuwd.

Het 75-jarig jubileum werd in maart gevierd met een boek, een dvd en een feest. Maar de toekomst van de Kuip is onzeker. Sinds 2006 is Feyenoord bezig met plannen voor een nieuw stadion. Voor de directie van club en stadion lijkt de bouw van een nieuw stadion de oplossing voor alle problemen. Dan wordt Feyenoord weer een Europese topclub…
Diverse varianten hebben inmiddels de revue gepasseerd: een stadion voor 80.000, 100.000 of toch maar 65.000 toeschouwers, in de Maas, op Varkenoord, naast de bestaande Kuip of ter vervanging van de bestaande Kuip. Met een schuifdak en een uitschuifbaar veld. Bedragen van 400 miljoen tot 1 miljard euro zijn genoemd. Deze in de hoogconjunctuur ontwikkelde plannen blijken in de praktijk luchtfietserij. De club Feyenoord was bijna failliet en de gemeente Rotterdam en het rijk zijn drastisch aan het bezuinigen. Banken zijn terughoudend in het verstrekken van leningen.

In een laatste poging het nieuwe stadion te realiseren worden in 2012 twee alternatieven onderzocht: nieuwbouw voor 65.000 toeschouwers op Varkenoord en gefaseerde nieuwbouw op de huidige locatie, waarbij enkele karakteristieke elementen behouden blijven. Met het eerste idee verliest de Kuip zijn functie wat het voortbestaan bedreigt. DIT MAG NIET GEBEUREN! Het laatste idee zou direct het einde betekenen van de huidige Kuip. OOK DIT MAG NIET GEBEUREN!
De Kuip voldoet nog steeds uitstekend aan zijn primaire functie: het bezoeken en intens ondergaan van een voetbalwedstrijd. Architectonisch, technisch en constructief is het gebouw nog steeds uitstekend. Faciliteiten voor bezoekers en gebruikers zijn misschien verouderd maar kunnen gemakkelijk aangepast worden aan hedendaagse eisen. Dat is de stelling van de initiatiefgroep reddekuip.nl op initiatief van Erwin Eekelaar met onder andere Joris Molenaar, Adriaan Geuze, Arie Krijgsman en Mick Eekhout.
Er is in feite geen noodzaak voor een nieuw stadion. De huidige constructie kan worden uitgebreid met een derde ring zodat de capaciteit weer naar 65.000 gaat. Het aantal business-units kan worden uitgebreid en de hospitality-faciliteiten kunnen in een nieuw bijgebouw. En dat voor een fractie van de kosten van een nieuw stadion. De Kuip kan zo nog jaren mee.

Rotterdam wil graag de meest duurzame havenstad van de wereld zijn. Publicitair zet Rotterdam Climate Initive dit onder meer in met 100 oplaadpunten voor elektrische auto’s en de aanleg van 100.000m2 groene daken. Ook heel duurzaam is niet slopen wat nog voldoet of wat op eenvoudige wijze aangepast kan worden om daarmee te voldoen aan nieuwe eisen en wensen.
De Kuip breek je niet af. Steun de actie Red de Kuip door de petitie te tekenen op http://reddekuip.nl/