Kijk & Luister

Bouwen In China 1: Guangzhou TV-TowerIBA – Guangzhou TV Tower

Als eerste in een reeks Bouwen in China, het jongensboekenverhaal van Mark Hemel en Barbara Kuit (IBA). Als klein, startend bureau wonnen zij een prestigieuze prijsvraag voor de hoogste TV toren van de wereld in Guanzhou. En die giga-toren is onlangs opgeleverd. Vanuit één van de twee roterende restaurants (het blijft China, zonder roterend restaurant doe je niet mee, en meer is beter) kijkt Mark Hemel terug op een van de meest geslaagde prestaties van Nederlandse architecten in China (in elk geval de hoogste).

Als ze die prijsvraag niet hadden gewonnen, waren ze waarschijnlijk failliet gegaan. Barbara was hoogzwanger in de korte periode die er voor de prijsvraag beschikbaar was, en beviel van hun tweede dochter op de dag van het telefoontje dat ze een ronde verder waren. Toch geloofde Information Based Architecture heilig in hun kans om een rijtje toparchitecten te verslaan. En dat deden ze dus ook.

Ook daarna had er van alles mis kunnen gaan. Ze hadden gemakkelijk gekraakt kunnen worden in de molen van adviseurs, bouwvergaderingen met soms honderden mensen, de enorme financiële belangen, de totaal onbekende bouwcultuur enzovoort. Toch gebeurde dat niet. En dat is voor een niet onbelangrijk deel te danken aan een slim ontwerp, dat veel aanpassing aankon zonder dat het idee, een slimme combinatie van structuur en vorm, verloren ging.

Een portret van een geslaagd project, dat ondanks de superlatieven en het jongensboekkarakter in Nederland tot nu toe maar mondjesmaat de aandacht krijgt die het verdient.