Kijk & Luister

The Future of Architecture

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Architectuurstudenten van de TUDelft geven in een videostatement hun visie op de toekomst van de architectuur. Waar ze het stokje van hun docenten overnemen en wat er in dat opzicht de afgelopen jaren is misgegaan. Waarom de kijk-mij architectuur het overnam van de rationele architectuur. Hoe het komt dat de projectontwikkelaar ongestoord zijn gang kon gaan en de invloed van de architect reduceerde tot de fa├žade. Deze aflevering van ArchiTV beschrijft de idealen, voornemens en ergernissen van de volgende generatie architecten.

Ter ere van de tachtigste verjaardag van Herman Hertzberger is door Architectuurstudio HH en de TU Delft een symposium georganiseerd met het thema ‘De Toekomst van de Architectuur’. De dag stond niet in het teken van de crisis en duurzaamheid- woorden die in deze tijd ernstig misbruikt worden volgens Hertzberger, maar concentreerde zich op de houding van verschillende bekende architecten ten opzichte van de toekomst. In positieve zin.

Hergebruik, schaalverkleining en een veranderende rol van de architect staan centraal op deze dag. Presentaties van onder andere 2012 architecten, NEXT architects, DUS architects en Lacaton&Vassal laten zien wat daar in de praktijk mee mogelijk is. Behalve bekende sprekers was er ook ruimte voor de architectuurstudenten Robin Castelein, Warner van Haaren, Milou Joosten, Ule Koopmans, Jasper Schaap en Evelien van Winsen. In een zelfgemaakt videostatement benadrukken zij het belang van schaalverkleining, realisme, hergebruik en een actieve rol van de architect.