Nieuws

EGM wint Europese aanbesteding voor Fins ziekenhuis

Uit negen internationale architectenbureaus koos de Finse opdrachtgever KSSHP (Keski-Suomen SairaanHoitopiiri ofwel het Central Finland Health Care District) het Nederlandse EGM architecten om het ontwerp te maken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Jyväskylä.

Het nieuwe ziekenhuis in Jyväskylä zal 70.000 m2 groot zijn, in het verzorgingsgebied wonen ongeveer 250.000 inwoners. Begin oktober is het contract getekend en zijn de ontwerpwerkzaamheden officieel van start gegaan. Vanwege haar expertise zal EGM in de eerste fase van het project zowel het ziekenhuisconcept als het programma van eisen mede ontwikkelen.
 
Het ziekenhuis is het eerste volledig nieuwe ziekenhuis dat sinds 20 jaar in Finland zal worden gerealiseerd. De gezondheidszorg in Finland staat voor dezelfde uitdagingen als Nederland, met kostenbeheersing en de aanpassing van de gezondheidszorg aan de vergrijzing als belangrijke thema’s. De opdrachtgever liet zich daarom voorafgaand aan de selectie uitvoerig adviseren door deskundigen van het Instituut voor de Gezondheidszorg (Sotera) van de Aalto University (Helsinki). Aansluitend bezocht de KSSHP diverse toonaangevende Europese ziekenhuizen waaronder enkele ontworpen waren door EGM. Doorslaggevend vond men EGM’s vermogen om concepten te kunnen maken waar patiëntgerichtheid hand in hand gaat met efficiency. Daarnaast zag zij de kennis en het vermogen van EGM architecten om de nieuwe zorgprocessen om te zetten naar flexibele ruimtelijke modellen. Ook onderschreef KSSHP de expertise van EGM architecten om grote ziekenhuizen qua beleving terug te brengen naar een menselijke schaal met een hoge mate van patiëntvriendelijkheid.
 
EGM architecten is voor deze opdracht de combinatie aangegaan met het lokale Finse architectenbureau JKMM Arkkitehdit.