Feature

Skatepool Heemraadssingel

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox, deze keer de skatepool aan de Heemraadssingel in Rotterdam. Een initiatief van Alexander Keizer, Tijs Niessen, Mink Steekelenburg, Nicolaas Westerhof en Victor Verhagen van LAGADO architects, uitgewerkt door SkateOn.

Wat
De eerste betonnen skatepool van Rotterdam, met daarnaast een opgeknapt multifunctioneel sportveld. Het basketbalveld en de skatepool zijn als twee losse velden in een sportzone in het park ingepast. Het sportveld is ingekaderd met hekken, terwijl de pool half verzonken en half verhoogd is aangelegd, als een soort krater die uit het maaiveld omhoog komt. Het bijzondere aan de pool is de vrije vorm van met de hand afgesmeerd spuitbeton, waardoor er een naadloos en superstrak skate oppervlak kon worden gerealiseerd met veel vormvariatie.*

Waar
De skatepool bevind zich aan de Heemraadssingel, op de kop van de kruising met de Mathenesserlaan in Rotterdam. Op deze locatie lag al jaren een verlaten veldje. Iets verderop, op het Heemraadsplein, stond voordat het werd opgeknapt een houten miniramp, die we vroeger zelf veel hebben gebruikt. Al met al goede argumenten om de Deelgemeente Delfshaven ervan te overtuigen dat het terugbouwen van een skatevoorziening goed past op deze fijne en mooie locatie.

Waarom
We waren op zoek naar een manier om zelf iets concreets aan onze leefomgeving toe te voegen, om iets te ontwikkelen en bouwen dat dicht bij onszelf staat, waar we zelf wat aan hebben, maar ook een vervallen plek in de buurt mee konden opknappen. Tegelijkertijd kreeg het park een nieuwe trekpleister voor jongeren. Rotterdam is één van de belangrijkste skatesteden van Nederland, mede dankzij de moderne architectuur en het skatepark aan de Westblaak. Wat echter nog ontbrak was een betonnen pool, hét archetype skateterrein. We zijn dus op zoek gegaan naar een geschikte plek in onze eigen buurt.

Wanneer
We hebben het idee van de pool en het opknappen en herontwerpen van het bestaande basketbalveld in de zomer van 2008 ingediend bij de Deelgemeente Delfshaven, waarvoor we subsidie kregen van Delfshavense Duiten in het kader van het verbeteren van de eigen leefomgeving. Na veel vergaderen met buurtbewoners en de gemeente en een toezegging op de realisatie van de pool hebben we in de zomer van 2010, teneinde de subsidie nog te kunnen benutten voordat deze zou verdampen, een tijdelijke, houten miniramp gebouwd, samen met skaters uit Rotterdam. Dit pilot project diende om omwonenden een idee te geven van wat er zou komen en natuurlijk om eindelijk zelf alvast te kunnen skaten. April 2012 werd begonnen met de bouw van de echte pool, die 14 juli open ging en op 1 september officieel werd geopend met een door ons georganiseerde PoolParty.

Wie
De skatepool is naar idee van de initiatiefnemers ontworpen en uitgewerkt door SkateOn, met ondersteuning van LAGADO architects. De initiatiefnemers wonen allemaal rondom de Heemraadssingel en kennen elkaar van het skateboarden. Toen we in 2008 met het project begonnen studeerden Alexander en Victor nog, terwijl Tijs, Mink en Nicolaas nog op de middelbare school zaten. Inmiddels werkt Alexander als adviseur bij Urbannerdam, is Victor mede oprichter van LAGADO architects en studeert Tijs bouwkunde aan de TUDelft. Mink speelt in de band Half Way Station en Nicolaas studeert bewegingswetenschappen in Amsterdam.