Nieuws

Archiprix 2012 genomineerd: Een Hart voor Deurne

Michiel van der Loos geeft Deurne haar hart terug door middel van een aantal strategische ingrepen: een viertal woontorentjes, een mediatheek,een kleine bioscoop, een kunstcentrum en een herinrichting van het maaiveld.

Het centrum van het Antwerpse district Deurne bloedt dood. Dit plan voedt dat hart met publieke ruimte, programma en een karakteristieke materialisatie. Het ontketent de rurale stedelijkheid van Deurne en transformeert dat tot een waardevol en herkenbaar onderdeel van Antwerpen. Het centrale thema van het plan, continuïteit, bestrijdt de enorme barriere die opgeworpen wordt door het bermlandschap van de Ringweg, de Groene Singel.

Vier strategisch geplaatste woontorentjes overbruggen het schaalverschil tussen het historische stadsweefsel en de Modernistische giganten. Ze vormen nieuwe ijkpunten die het district identificeren, een centrum geven en de ori├źntatie bevorderen. Drie van de torentjes markeren publieke plinten, ze strijken de rafelige bouwblokranden glad en geven tegelijkertijd vorm aan de broodnodige pleinen. Torens, plinten en pleinen vormen een nieuwe stedelijke publieke laag. Ze formuleren een antwoord op de fragmentatie en onafheid van het gebied.

De openheid van de Groene Singel wordt verbonden met de begraafplaats rondom de Deurnse kerk door een nieuw evenementenplein waar onder meer de wekelijkse markt wordt gehouden. Het komvormige pleinvlak schept de rivier de Schijn op en geeft die haar plaats terug in de dagelijkse realiteit van Deurne. Naar de zijkant loopt het plein door tot ver in de begane grond van de mediatheek, waarmee het de openbaarheid deelt. Deze horizontaliteit wordt omgebogen naar verticaliteit door de centrale kern van het gebouw. Ten eerste voert de kern naar een introvert en haast klinisch neutraal bibliotheekvolume, van boven belicht door drie lichthappers. Ten tweede leidt de kern door een serie gestapelde kleinere volumes die de toren de schaal van zijn historische omgeving verleent. In navolging van een vergeten traditie zijn ze volledig bekleed in voorvergrijsd cederhout; een echo uit een ruraal verleden die het stadsdeel haar zoekgeraakte identiteit helpt terug te vinden.

naam
Michiel van der Loos
email

opleiding / studierichting
TU Delft / architectuur

mentoren
Paul Vermeulen, Henk Mihl

wanneer begonnen met afstuderen
januaru 2010

wanneer klaar
janurari 2011

favoriete ontwerpers
Onmogelijk om er een te noemen

favoriete project
De wederopbouw van Rotterdam.

wat doe je nu
Ik werk bij URA in Brussel