Nieuws

Archiprix 2012 genomineerd: Nieuw Eetlust, een Marktportaal in Hollandstad

Nieuw Eetlust is het afstudeerproject van Peter Leeuw. Aan de Oude Rijn op het terrein van een oude verlaten kleiwarenfabriek presenteren de boeren uit het Groene Hart hun producten aan de randstedelingen in Nieuw Eetlust, een Marktportaal dat symbool staat voor Hollandstad waarin Het Groene Hart en de Randstad samenkomen.

Hollandstad laat het Groene Hart en de Randstad als één organisme functioneren, waardoor een nieuw type metropool met een groene kern gaat ontstaan. In de visie van Hollandstad krijgen steden, het water, de landschappen en de bewoners een nieuwe betekenis. Het is een metropool die grotendeels voorziet in haar eigen behoeften ten aanzien van voedsel, energie, afvalverwerking en recreatie. De landbouwbedrijven die eeuwen lang het beeld bepaald hebben van het gebied tussen de vier grote steden krijgen in Hollandstad een nieuwe rol. De monolandbouw is passé, de multifunctionele landbouw heeft de toekomst. Het proces is al in gang gezet met zorgboerderijen, agrotoerisme en de verwerking en verkoop van streekproducten. Nergens in Nederland vind je zoveel boeren met nevenactiviteiten als in Hollandstad, maar men is nog lang niet klaar. Juist nu is er extra kennis en stimulans nodig. De branche moet inzetten op bundeling en stroomlijning van de productie en afzetkanalen voor hun producten.

Er is kennisoverdracht nodig voor innovatie en nieuwe producten. Er is een plek nodig waar boeren en afnemers elkaar kunnen ontmoeten. Die plek wordt het Marktportaal, de handelsplaats ten gunste van het boerennetwerk in Hollandstad die de boer en de consument samenbrengt. In een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke omgeving worden nieuwe producten gepresenteerd naast hoogwaardige en gewilde streekproducten. In Marktportaal komen kennis, producten en handel samen en gaan een open relatie met elkaar aan waardoor er synergie en kruisbestuiving kan ontstaan. Daarnaast geeft het Marktportaal vorm aan de synergie tussen stad en land, tussen verschillende infrastructuren en boer en stedeling. De ontmoeting van verschillende programma onderdelen en tussen landschap, infrastructuur en gebouw leidt tot een synergetisch ontwerp waarbij het geheel een functionele en attractieve plek wordt. Het zal de kwaliteit, productie, bekendheid en handel van de streekeigen producten sterk verbeteren en ze op de culinaire kaart van de wereld zetten. Hollandstad zelf zou uit kunnen groeien tot één van de culinaire hoofdsteden van de wereld. Voor de ruim 4500 ondernemende moderne stadsboeren in Hollandstad betekent het Marktportaal niet alleen een nieuwe identiteit maar ook meer werk en betere verdiensten.

Nieuw Eetlust is één van de vier Marktportalen in Hollandstad. Midden in het unieke lamellenlandschap en midden in de kern van Hollandstad. Hier komt aan de Oude Rijn tussen Leiden en Alphen aan den Rijn op het terrein van de verlaten kleiwarenfabriek Nieuw Werklust, het marktportaal Nieuw Eetlust. Ingebed in het landschap volgen vijf marktpaviljoens de lijnen van het landschap en overbruggen de ondergrondse HSL. De Oude Rijn fungeert als toevoerader van landbouwproducten. Zoals vroeger de boeren hun producten over het water naar de steden brachten worden ze nu naar een marktportaal gevaren. De oude monumentale kleiwarenfabriek wordt hergebruikt en wordt een spil van kennis tussen de markten. Hier organiseert men congressen voor kennisoverdracht tussen boeren en om hen op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en de nieuwste Europese hygiëne regels. De architectuur van de marktpaviljoens heeft een neutraal karakter ten opzichte van het omringende landschap. De relatie tussen gebouw en landschap wordt versterkt door semi-transparante en reflecterende gevelmaterialen die het landschap weerspiegelen. Binnen worden de marktpaviljoens beleefd als met licht gevulde ruimten waar de producten en de dynamiek van de markt tot volle expressie kunnen komen. Nieuw Eetlust is de schakel in Hollandstad die de stad met het land verbindt. Hier komen de boer, de cateraar, gezinnen met kinderen en toeristen uit de hele wereld samen. Landschap, architectuur en stedeling worden hier met elkaar verbonden.

naam
Peter Leeuw
email
website

opleiding / studierichting
Academie van Bouwkunst Tilburg / architectuur

mentoren
Arzu Ayikgezmez, Jan Willem van Kuilenburg, Pieter Feenstra

wanneer begonnen met afstuderen
september 2010

wanneer klaar
september 2011

favoriete ontwerpers
 OMA en  Steven Holl

favoriete project
De Kunsthal in Rotterdam

wat doe je nu
Heb een eigen bureau en ben freelance architect