Kijk & Luister

Het Nieuwe Werken van DUS Architecten

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Je kunt de huidige crisis natuurlijk uitzitten en wachten tot het beter gaat, of je kunt op zoek gaan naar nieuwe opgaven, nieuwe allianties of nieuwe organisatiestructuren. Als eerste in een serie ArchiTV-portretten van bureaus die het anders doen: DUS architecten. Over de start van het bureau en tijdelijke bouwwerken, de organisatie van een coöperatie, de bouw en het nut van de giga-3D printer Kamermaker en het initiatief voor een alternatieve energiemaatschappij.

DUS is in 2004 opgericht door Hans Vermeulen (1977), Martine de Wit (1977) en Hedwig Heinsman (1980). Het bureau werkt aan 'Public Architecture', ontwerpen die bewust het dagelijkse leven beïnvloeden. Maatschappelijke betekenis is steeds aanwezig in alle projecten, of het nu gaat om kleine tijdelijke installaties of grote stedelijke transformatieprocessen. DUS ziet architectuur als een vak (craft) en combineert research en ontwerp met een ‘hands on’ aanpak en een unieke materiaal gebruik.

In deze aflevering van ArchiTV komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen langs:

0.00 – Introductie bureau en gebouw van/voor de coöperatie.
2.30 – Over de coöperatie OPEN COOP waarin DUS met een aantal andere creatieve ondernemers participeert.
5.50 – rondleiding over het terrein en door het poortgebouw van het voormalige Shell-terrein in Amsterdam Noord waar DUS en de coöperatie sinds anderhalf jaar is gehuisvest.
7.30 – Over de architectuur van DUS, de tijdelijke installaties, de langduriger projecten en de maatschappelijke betekenis van dat alles.
13.35 Over de Kamermaker, de enorme 3D Printer die DUS in de tuin van het bureau bouwde en waarmee ooit een compleet gebouw kan worden geprint.
17,35 Over Amsterdam Energie, een alternatieve ‘energiemaatschappij’ waarin DUS participeert.