Nieuws

Dmau en Openfabric winnen prijsvraag Duurzame Playground

De toekomstige playgrounds van de Richard Krajicek Foundation bestaan niet alleen uit ommuurd asfalt, maar ook uit onstuimige wildernis. Met het ontwerp ‘Into the Wild’ zijn het Amsterdamse architectenbureau Dmau en het Rotterdamse Openfabric de winnaars van de prijsvraag Duurzame Playground van de Richard Krajicek Foundation.

Winnend ontwerp dmau en Openfabric

De Richard Krajicek Foundation (RKF) wil iedere jongere de mogelijkheid geven om in een sociaal veilige situatie te bewegen en te sporten. De RKF doet dit sinds 1997 met de realisatie van sportieve pleinen (playgrounds) in de wijken waar de sportieve mogelijkheden voor kinderen beperkt zijn. Deze maand wordt de 100e playground geopend en bestaat de Foundation 15 jaar. De prijsvraag Duurzame Playground is uitgeschreven om dit moment te vieren. Maar ook om te blijven innoveren op het gebied van de inrichting en de vormgeving van de playgrounds en een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat.

De RKF daagde met de ontwerpcompetitie (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen, beeldend kunstenaars en stedenbouwkundigen uit om mee te denken over de toekomstige duurzame playground. Uit de 52 inzendingen koos de vijfkoppige jury, onder wie Richard Krajicek zelf het ontwerp ‘Into the Wild’ als winnaar.

Into the Wild heeft een stedelijk uiterlijk en een wild innerlijk. In de ‘urban’ buitenste ruimte vinden sporten en gestructureerde spellen plaats. De binnenste ruimte is een wildernis waar kinderen worden gestimuleerd en vrij zijn om hun eigen plek spelenderwijs te creëren of af te breken met gebruik van natuurlijke materialen. 'Het is een plaats waar kinderen zich leren bewegen tussen de natuurlijke en de man-made wereld', zegt prijswinnaar en urban designer Daryl Mulvihill over zijn ontwerp.
'De essentie van duurzaamheid ligt in een evenwicht tussen man-made en natuurlijk'. De jury is lovend over de integratie van groen en sport, de combinatie van natuursport en veldsport, het gebruik van duurzame materialen en de zorgvuldige uitwerking van het ontwerp.

De winnaars ontvingen tijdens de bijeenkomst Het Nieuwe Opdrachtgeven in Rotterdam een cheque van 5000 euro voor hun ontwerp. Dankzij een bijdrage van 450.000 euro van de VriendenLoterij kan de stichting het beste voorstel realiseren.
De tweede prijs, een bedrag van 2500 euro, ging naar het ontwerp Het Hergebruikte Appartement van architectenbureau BOARD. In dit ontwerp worden hergebruik, sociale cohesie en sport met elkaar verbonden. Zo wordt de bouw van een playground een gebeurtenis waar de buurt al ver voor de realisatie kan worden betrokken. Het ontwerp Pop-up playground sleepte de derde prijs in de wacht. Het plan van Ruimtelab2 Architecten speelt in op de trend van tijdelijk ruimte gebruik. Zij kregen een cheque van 1500 euro uitgereikt.