Nieuws

Archiprix 2012 genomineerd: De Waterdragers: sanitaire stops voor de sloppen van Mumbai in India

De Waterdragers van Ruth Lanting vormen een serie van publieke watervoorzieningen bestaande uit openbare toiletten, tappunten, was- en badruimten in een aaneengeregen waternetwerk voor de sloppen van Mumbai (India), een netwerk dat het hart vormt voor sociale interactie op een plek met weinig interne samenhang.

Een leven in de sloppen van Mumbai betekent je leven delen met 314.887 buren op een vierkante kilometer, ongeveer één vierkante meter buitenruimte voor jezelf en je toilet delen met (tot voor kort) 1487 buren. Dit ene toilet is in 80% van de gevallen regelmatig buiten gebruik. De schaarse speelvelden in je omgeving veranderen dan in publieke poepplaatsen. In deze context is het ontwerp voor de ‘Waterdragers’ tot stand gekomen.

De opgave
De marginale positie die sanitair momenteel heeft in de Indiase samenleving wordt in de sloppen van Mumbai extra duidelijk doordat toiletten in de gebouwde omgeving letterlijk een buitenbeentje zijn met weinig verankering in de sociale en fysieke context. Gecombineerd met een groot watergebrek in de sloppen ligt hier een urgente sociale en ruimtelijke opgave. De Waterdragers doen een poging om de benarde toiletsituatie ten goede te keren door sanitair te ontwikkelen dat niet alleen in zijn omgeving past, maar deze ook versterkt.

Een netwerk van watervoorzieningen
De Waterdragers vormen een serie van publieke watervoorzieningen functionerend op verschillende schaalniveaus in de sloppen. Fictief tot stand gebracht door de multinational en bouwmaterialenspecialist Tata, bieden de sloppen ruimte aan Tata Toilets, Tata Taps en Tata Baths. Door water als drager van de sanitaire functie te kiezen, krijgen de voorzieningen een belangrijke sociale functie. Dit idee is gebaseerd op de prachtige stepwells die India van oudsher rijk is, waar de waterbron het hart van de sociale interactie vormt.

Badhuis als hart van de publieke ruimte
De belangrijkste voorziening van de serie is het badhuis, gelegen rondom een publieke binnenplaats. Op deze ontmoetingsplek voor de omwonenden is de overgang van publieke kranen en wasplaatsen naar de meest intieme functies van badruimten en sanitair gelaagd vormgegeven door middel van trappen en overdekte buitenruimten.
Maar de meest karakteristieke eigenschap van het badhuis is de waterkringloop die zichtbaar door het hele gebouw loopt, in het bijzonder in het regenseizoen: Waswater stroomt door het gebouw met toiletspoeling als eindstation. Regen tikt op de daken en verfrist de publieke ruimte alvorens het ondergronds wordt opgeslagen. Om vervolgens in de droge periode via de publieke baden het gebouw weer te verlaten. De watertoren zorgt voor een regelmatige toestroom van het water. En voor een baken in het monotone landschap waar sanitair nu een plek gekregen heeft.

naam
Ruth Lanting
email

opleiding / studierichting
TU Delft / architectuur

mentoren
Robert Nottrot, Jan van de Voort, Machiel van Dorst

wanneer begonnen met afstuderen
In juli 2010 ben ik begonnen met een reis naar Mumbai om kennis te maken met de slums van Mumbai, op 1 september begon ik officieel met het afstudeertraject.

wanneer klaar
30 juni 2011

favoriete ontwerper
God!

favoriete project
Mensen… en wat betreft architectuur ben ik steeds weer onder de indruk van veel projecten die jaarlijks worden geselecteerd voor de Aga Khan architecture award

wat doe je nu
Op dit moment doe ik werk voor een woningbouwcorporatie in Amsterdam en bereid ik me voor om voor mezelf te starten.