Nieuws

Prijzenregen in Amsterdam

De Zuiderkerkprijs 2012 gaat naar Haveneiland Oost Blok 46c in IJburg ontworpen door Korth Tielens Architecten in opdracht van opdrachtgever Ymere.
Over Haveneiland Oost Blok 46c zegt de jury bestaande uit Arnold Reijndorp (juryvoorzitter en Bijzonder Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Suzanne Mulder (architectuurhistoricus) en Tom Frantzen (Frantzen et al architecten en winnaar Zuiderkerkprijs 2011): "Sociale woningbouw heeft zo langzamerhand een imago van schraalheid, mede door het ‘hufterproof' maken van collectieve ruimten, maar hier wordt overtuigend aangetoond hoe je met eenvoudige middelen veel kwaliteit kunt realiseren. Door het woonblok negentig graden te draaien ontstaat er een nieuw openbaar plein tussen het woongebouw en het tegenoverliggende schoolgebouw. Dit plein is nadrukkelijk opgenomen in het ontwerp. De galerijwoningen worden afgeschermd door golvende hekken, die niet alleen een esthetische wand opleveren, maar ook de ruimtelijkheid van de galerij vergroten."

Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande (woning)voorraad van Amsterdam, ging naar het project Rembrandtparkgebouw: New Amsterdam Campus en Hotel Ramada in Nieuw-West van ZZDP Architecten in opdracht van ProNam Aurora.
"Het Rembrandtparkgebouw is een complex dat zonder het lef van de opdrachtgever waarschijnlijk zou zijn gesloopt. De initiatiefnemer en de gebruikers hebben de potentie van dit gebouw erkend. De open lounge op de begane grond van het hotel en het openbaar toegankelijk restaurant op de bovenverdieping zijn grote aanwinsten op deze plek in de stad. De Hoge Hotelschool in het naastgelegen pand brengt eveneens veel levendigheid met zich mee." Aldus de jury, die bestond uit Evert Verhagen (juryvoorzitter en directeur Creative Cities), Margreet Duinker (architect Duinker van der Torre) en Maarten de Boer (Bureau Weesperzijde).

De Groene Speld is een stimuleringsprijs voor een persoon, groep of instantie die aantoonbaar uitmuntend bezig is met duurzaamheid in de bestaande bouw of nieuwbouw in Amsterdam. De prijs sluit aan bij de ambitie van de gemeenteraad om vanaf 2015 alle nieuwbouw in Amsterdam klimaatneutraal te maken. De Groene Speld ging naar Co-Green voor het project Stadstuin Overtoom in Nieuw-West. Co-Green is een initiatief van Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten en Oranje. "De jury is onder de indruk van de veelheid aan duurzaamheidsthema's die integraal worden aangepakt. Vooral de multidisciplinaire aanpak, het hoge ambitieniveau, de beoogde lagere woonlasten voor de bewoners en de intensieve samenwerking met hen, maken dit project tot een uitmuntende prestatie." Aldus de jury, die bestond uit Pieter Hameetman (juryvoorzitter, directeur bij Koninklijke BAM Groep), Marjan Minnesma (directeur stichting Urgenda), Pauline Westendorp (directeur van NEWNRG).