Nieuws

Team Shishka wint 1e prijs

Het samenwerkingsverband ‘Shishka’ (Russia / Netherlands): Sander Lap (LAP landscape and Urban design), Juan Tur (MADHOC Arquitectura + Paisaje), Askar Ramazanov, Aldo Trim (Plane Sight Architecture), Masha Kachalova (Rhizome group), Anton Ivanov, heeft de prijsvraag voor een Art Residence in Nikola Lenivets, Rusland gewonnen. Deze prijsvraag werd georganiseerd door ANO Archpolis.

De dorpen, Nikola-Lenivets, Kol’tsovo and Zvizzhi, zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Moskou, zullen de komende jaren worden uitgebreid met een woongemeenschap voor kunstenaars en creatieve mensen. Verbindende factor tussen de dorpen zijn de kunstwerken van lokale kunstenaar Nikolai Polissky. Samen met bewoners bouwt Polissky sculpturen en installaties in de natuur, grenzend aan het Ugra park. Dankzij het jaarlijkse Archstoyanie festival heeft dit gebied veel bekendheid gekregen. In het kader van de groeiende populariteit is het idee ontstaan om wonen, werken, creëren en recreëren in de nabijheid te realiseren. De programmatische opgave voor de prijsvraag bestond uit drie slaapcomplexen, een kinderopvang, expo paviljoen, tien gezinswoningen en twintig kleinere wooneenheden. Dit alles verspreid over en in samenhang met 140 hectare natuurgebied.

Vanwege de ligging in de Russische natuur worden de bewoners blootgesteld aan extreme weersinvloeden maar ook het ontbreken van alledaagse gemakken. Dit brengt de noodzaak om de nieuwe ontwikkeling milieuvriendelijk, zelfvoorzienend en met beperkte middelen te ontwerpen. De omgevingsfactoren, kunstwerken en avontuurlijke kunstenaarsgemeenschap zijn de basis van het ontwerpconcept genaamd: ‘Constellatie’. Als sterren aan het firmament, staan de gebouwen puntsgewijs verspreid in het gebied en worden ze verbonden door basale infrastructuur. Dit systeem speelt maximaal in op de landschappelijke schoonheid terwijl het een minimale impact heeft op de natuur. Het programma is gecategoriseerd naar dynamiek, mate van comfort en verblijfsduur. Parallel hieraan maakt het plan onderscheid in een zomer- en wintersituatie. Koude windstromen, zonnige plekken en ruimtelijke karakteristieken bepalen ‘punten van natuurlijke schoonheid’. Het programma is strategisch geplaatst op basis van deze punten.

Het hart van het gebied, het ‘veld van de sterren’ is open gelaten vanwege de klimatologische omstandigheden en om hier de mogelijkheid te bieden festivals te houden. Aan de randen bevinden zich de drie slaapcomplexen waarvan één ook het expo paviljoen en de kinderopvang bevat. De sfeer van de complexen is gerelateerd aan de verschillende bestaande omgevingskwaliteiten ‘boerderij’, ‘bos’ en ‘veld’. Schuurachtige slaapeenheden, ateliers en gemeenschapsruimte staan los rond een centrale open plek met bloemen. Verhoogde wandelsteigers bieden een comfortabele looproute terwijl je van de natuurlijke omgeving kunt genieten. De vernaculaire architectuur integreert met de typische landschappelijke setting.

Nieuwe infrastructuur voor elektriciteit, water en gemotoriseerd verkeer verbinden de dorpen met de complexen en gezinswoningen. Deze woningen zullen later worden ontworpen door bewoners, architecten en kunstenaars. Alleen de landschappelijke envelop voor de woningen, samen met de basisvoorzieningen zijn opgenomen in het raamwerk van het ontwerp. In de afgelegen zones van de locatie liggen de experimentele wooneenheden. Groepen van eenheden krijgen een gezamenlijke hygiëne unit die eventueel ook voorziet in zonne-energie.

Binnen het flexibele raamwerk van het plan zal Nikola-Lenivets en haar omgeving het hele jaar door ervaren kunnen worden. De constellatie van complexen, wooneenheden, gezinswoningen, festivals en kunstwerken maken alle denkbare gebruiken van het gebied mogelijk. Dit plan draait om het faciliteren van creativiteit en leven buiten in de natuur. Het stimuleert individuele ontwikkeling onder de sterren.