Nieuws

Winnaar AM NAi Prijs 2012: De Zwarte Parel, Rotterdam van Zecc Architecten i.s.m. Studio Rolf.fr

De AM NAi prijs 2012 gaat naar Zecc Architecten en Studio Rolf.fr. De jury koos hun project ‘De Zwarte Parel’ in Rotterdam uit als het beste ontwerp dat tussen 2010 en 2012 door een jonge architect is gerealiseerd.

De Zwarte Parel, foto Frank Hanswijk

Uit de 49 projecten die werden ingezonden voor de AM NAi prijs 2012, nomineerde de jury er vier: de Noorderparkbar (Amsterdam) van bureau SLA en Overtreders W, Het Schieblock (Rotterdam) van ZUS, de Faculty Club (Tilburg) van Shift Architecture Urbanism en de Zwarte Parel (Rotterdam) van Zecc Architecten en Studio Rolf.fr. Van deze vier topprestaties vond de jury de Zwarte Parel de meest interessante visie op architectuur. Uit het juryrapport: “Het project is inventief, experimenteel en gedurfd; het laat nieuwe mogelijkheden zien. De Zwarte Parel is oprecht een inspirerend project voor alle jonge architecten.”

De Zwarte Parel was een pand dat rijp was voor de sloop. Het werd door de eigenaar (Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr) en het Utrechtse bureau Zecc Architecten omgetoverd tot een architectonisch schouwspel, waarin wordt geëxperimenteerd met tijd en ruimte. Door de manier waarop zij het potentieel herkenden in een bestaand pand en het vervolgens ‘reanimeerden’ door er nieuwe waarde aan te geven, vormen zij een voorbeeld voor de architecten in deze tijd.

De AM NAi prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM.
Zecc Architecten wint een prijzengeld van € 10.000, de andere genomineerden ontvangen ieder € 1.000.

De jury van de AM NAi prijs 2012 bestond dit jaar uit Mariet Schoenmakers (directeur van AM Concepts), Ole Bouman (directeur van het NAi), Yvonne Farrell (Grafton Architects, Ierland, winnaar Silver Lion for best promising practice), Loes Veldpaus (architectuurhistoricus), Olivier Thill (Atelier Kempe Thill, winnaar AM NAi prijs 2010), en Erikjan Vermeulen (Concrete, winnaar AM NAi prijs 2010).