Kijk & Luister

Het Nieuwe Werken – RobArch / Jelle Feringa

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Tijdens de internationale workshop RobArch, die december vorig jaar werd gehouden op diverse locaties in Europa, werden de mogelijkheden van het robotbouwen uitgetest. De Nederlandse bijdrage vond plaats op de Rotterdamse RDM Campus, waar robots piepschuim sneden en steenblokken zaagden die respectievelijk als gietmallen of als bouwstenen voor complexe stapelstructuren kunnen dienen. Naast 3D printen, opnieuw een manier om als architect de productiemiddelen zelf in handen te nemen. Jelle Feringa legt uit.

Jelle Feringa is phD kandidaat bij Hyperbody (TU Delft). Het Architecture & Robotics Lab van Hyperbody organiseerde van 14-18 december 2012, als onderdeel van de internationale conferentie Rob|Arch 2012 in Wenen, een van de acht internationale workshops die ingaan op 'robotic fabrication' binnen de architectuur.
Doel van de workshop is om deelnemers vanuit de architectuur en ontwerpindustrie te laten ervaren hoe het is om robotica toe te passen tijdens een bouwproces van architectuur op schaal. Met behulp van de robots en de programmatuur die daarvoor ontwikkeld is, is er gewerkt aan een piepschuim bekistingsmal. Ook werd er een robotcel ingericht om het snijden van steen te faciliteren en uit te testen met behulp van een diamantdraadzaag. De resultaten worden gepresenteerd op de Rob|Arch2012 conferentie die 17 en 18 december plaatsvond in Wenen.

Workshop begeleider Jelle Feringa bespreekt in deze aflevering van ArchiTV de techniek en de mogelijkheden die deze techniek biedt aan architecten die het productieproces weer in eigen hand willen nemen.

Zie ook meer beeld van de steenzaagrobot en video over de bouw van de piepschuim boogstructuur:
[1] Steenzaag
[2] Time lapse Steenzaag
[3] Bouw piepschuim koepelconstructie