Feature

Next Urbanism

De afgelopen tien jaar is er veel geschreven, gesproken en onderzoek gedaan naar steden in landen met opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India en China, de zogenaamde BRIC landen. Een nieuwe generatie landen opkomende economieën dient zich echter alweer aan. In deze landen voltrekt de urbanisatie zich op een manier zoals dat nog niet eerder is voorgekomen.

Het betreft hier steden in de zogenaamde Next Eleven of N-11, een term bedacht door de Goldman Sachs in 2005 voor elf landen – Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen, Zuid -Korea en Vietnam die volgens Goldman Sach samen met de BRIC-landen behoren tot de groep van landen met de grootste wereldeconomieën. Het merendeel van de steden in Next Eleven landen bezitten een buitengewone (economische) potentie waardoor ze in de toekomst flink kunnen uitbreiden. De wijze waarop deze steden zich ontwikkelen zou er toe kunnen leiden dat we ons begrip van hoe steden werken fundamenteel moeten herzien. MONU Magazine #17 was geheel gewijd aan Next Urbanism; hoe het zich nu manifesteert en hoe het zich mogelijk in te toekomst zal ontwikkelen.

In MONU #17 wordt onderzocht hoe de steden van de Next Eleven nu al verschillen van de steden in de BRIC landen, maar ook van de steden in de MEDCs, de meer ontwikkelde landen in termen van politiek systeem, economie, cultuur, technologie, ecologie en de relatie met fysieke structuren zoals architectuur. ArchiNed en MONU willen het onderzoek voortzetten omdat wij denken dat er te leren valt van de steden in de Next Eleven landen. ArchiNed en MONU doen dit door te kijken wat de potenties zijn van de steden in de Next Eleven en door de problemen te benoemen. Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen die momenteel werkzaam zijn in een van de Next Eleven landen, en architecten en stedenbouwkundigen die afkomstig zijn uit een van deze landen en nu werkzaam zijn in Nederland, zijn uitgenodigd een bijdrage te schrijven over hun ervaringen en te reflecteren over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en hun nieuwe vaderland. De eerste bijdrage komt van architect Paul van der Voort die momenteel woont en werkt in Mexico-Stad.