Kijk & Luister

Jean-Louis Cohen over het huis van Konstantin Melnikov

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Het Van Schijndelhuis in Utrecht organiseert in samenwerking met Filmtheater ’t Hoogt een reeks filmvertoningen over iconische huizen en hun architecten. Voorafgaande aan de film is er een inleidende lezing. In deze aflevering van ArchiTV de lezing die Jean-Louis Cohen in Utrecht gaf over het huis en het werk van de Russische avant-garde architect Konstantin Melnikov.

Konstantin Melnikov (1890-1974) ontwierp zijn karakteristieke huis in het centrum van Moskou in de late jaren '20. Jean-Louis Cohen, Melnikov-kenner, professor architectuurgeschiedenis aan New York University en de Sorbonne in Parijs, spreekt over de loopbaan van Melnikov en gaat uitgebreid in op de architectuur en de betekenis van zijn woonhuis.
De lezing is in het Engels.

Deze lezing is onderdeel van het programma 'Architects in the Picture – Iconic Houses'  dat dit jaar in het Van Schijndelhuis en Filmtheater 't Hoogt in Utrecht geprogrammeerd wordt. Het programma bestaat telkens uit een documentaire over een  beroemd huis en een daaraan gekoppelde lezing door een deskundige over het werk van de desbetreffende architect. Vanwege de grote belangstelling worden de documentaires een maand later ook in Filmtheater ’t Hoogt vertoond, in dat geval voorafgegaan door een videoverslag van de lezing.

De eerstvolgende vertoningen zijn:
Zondag 10 maart in het Van Schijndelhuis: The Homes of Frank Lloyd Wright. Met een lezing door architect Dick van Gameren.
Dinsdag 12 maart hervertoning in Filmtheater 't Hoogt van The Aalto House, Alvar Aalto's Journey to the Summer en Aalto Studio, met een videolezing van Susanna Pettersson, directeur van de Aalto Foundation.
Zondag 14 april in het Van Schijndelhuis: VDL Research House – Richard Neutra's Studio and Residence, met een lezing door Raymond Neutra, zoon van de architect.
Dindag 16 april:  hervertoning in Filmtheater 't Hoogt van The Homes of Frank Lloyd Wright, met een videolezing van architect Dick van Gameren.
Dinsdag 14 mei: hervertoning in Filmtheater 't Hoogt VDL Research House – Richard Neutra's Studio and Residence, met een videolezing van Raymond Neutra, zoon van de architect.

Zie voor volledig programma, entree en andere gegevens de website van het Van Schijndelhuis.