Feature

De Urban Living Room

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer De Urban Living Room van Studio ID Eddy en Theatergroep Powerboat.

Wat?
De Urban Living Room is een een openbare huiskamer als een tijdelijke gastvrije plek. Een plek in de openbare ruimte waar mensen kunnen samenkomen. Het is een ingreep die de gemeenschappelijke openbare ruimte tijdelijk een nieuwe functie geeft. Met de oprukkende verstedelijking en toenemende economische belangen wordt de druk groot op de openbare ruimte. De Urban Living Room laat op overtuigende wijze zien aan wie de openbare ruimte van de stad toebehoort: de inwoners. Inwoners van de stad krijgen een tijdelijke ontmoetingsplek als sociaal statement.
De meubels in De Urban Living Room zijn ontworpen door: Dirk van der Kooij (Winner Dutch Design Award 2011), Roderick Vos / Linteloo,  Richard Hutten / NGispeN, Ben Oostrum and Jan Melis, Daniel White, Chris Koens, Ramon Middelkoop, Studio ID Eddy en Bas Kortmann.

Waarom?
De wereld verstedelijkt in rap tempo. Mensen leven steeds dichter op elkaar en in steeds grotere aantallen in een uitdijende stad. Hoe houd je een band met de stad als die zo snel verandert? De grootschaligheid van de stad vraagt om een tegenovergestelde: een thuis. Je thuis voelen is een bijzonder gevoel. Waar je in de wereld ook komt, bij mensen in de huiskamer is het thuisgevoel te vinden. Door een huiskamersetting op een onverwachte plek te plaatsen, creëren we een gelegenheid voor dat thuisgevoel en willen we dat gevoel exploreren.

Waar?
De Urban Living Room is als pop-up project ontworpen. Het kan voor korte en langere tijd op een plek in de buitenruimte komen te staan. Bij voorkeur in een stedelijke omgeving.

Wanneer?
De Urban Living Room bestaat sinds augustus 2012 en heeft sindsdien gestaan in Rotterdam (Blaak, Schouwburgplein, Noordplein en Museumpark), Amsterdam (Kunstvlaai) en in Istanbul (Istanbul Modern, Istanbul Design Biennal en in Ortakoy). Check  de website urbanlivingroom of Facebook voor de volgende pop-up plek.