Nieuws

Ole Bouman benoemd tot Creative Director Shenzhen Architectuur Biënnale 2013-2014

De Internationale Architectuur en Stedenbouw Biënnale van Shenzhen (China) heeft Ole Bouman aangesteld als hoofdcurator van de vijfde editie van de biënnale. Samen met de Chinese hoofdcurator Li Xiangning en de Amerikaan Jeffrey Johnson zal Bouman vorm gaan geven aan één van de grootste en meest vooruitstrevende architectuur biënnales van de wereld.

Ole Bouman wordt aangesteld als creatief directeur van de biënnale terwijl Li en Johnson aangesteld worden als academisch directeur. Het Nederlandse team bestaat verder uit curator Jorn Konijn en producent Vivian Zuidhof. Bouman was tot 1 januari 2013 directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Hij heeft een grote internationale ervaring als curator, met onder andere bijdragen aan de Biënnales van Venetië en São Paulo. De NAi tentoonstelling Housing with a Mission won op de vorige editie van de Shenzhen biënnale de prijs voor beste tentoonstelling.

Het thema van de 5e biënnale is Urban Border. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de plekken in de stad die worden vergeten door beleidsmakers, investeerders, toeristen en stedenbouwkundige, maar die onvermoede kwaliteiten bezitten.

Deze biënnale zal voor het eerst plaatsvinden aan de rand van de stad, aan de grens met Hongkong, in het Shekou district. Shekou is een oude industriële zone die historisch gezien één van de weinige grensovergangen met Hongkong betekende. De biënnale zal hier plaatsvinden in twee locaties: een voormalige glasfabriek en in een oude veerboot terminal. Beide gebouwen zullen speciaal voor de biënnale verbouwd en omgevormd worden tot culturele hotspots. Daarnaast zullen nieuwe openbaar vervoerverbindingen het gebied beter aan laten sluiten met het woon- en zakencentrum van de stad.