Kijk & Luister

De Stand van de Stad Maastricht (aflevering 1) Wim van den BerghJake WiersmaTim Prins

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

ArchiTV was te gast in Maastricht en maakte daar in samenwerking met NAiM/Bureau Europa met een aantal deskundigen de stand van de stad op. Als opmaat geven Wim van den Bergh, Jake Wiersma en Tim Prins in deze aflevering vanuit een specifieke locatie hun visie op stand en toekomst van Maastricht. Hoewel de locaties en kansen lokaal zijn, zijn ze ook uiterst herkenbaar en kenmerkend voor de stand van zowat elke grotere stad in Nederland. Over twee weken volgt nog een drietal gezichtspunten en een afrondend gesprek.

Wim van den Bergh is architect in Maastricht en hoogleraar Housing and Design aan de  RWTH in Aken. Aan de hand van de typische villawijk aan de rand van de toenmalige stad bespreekt hij de ontwikkeling van toen, ook een periode van minder bouwactiviteit, die een specifiek type van dubbele of zelfs driedubbele ‘villa’ deed ontstaan. Daarnaast maakt hij een sprong naar het heden door het penthouse als optie voor binnenstedelijk wonen voor te stellen.
www.wimvandenbergh.nl

Jake Wiersma is als stedenbouwkundige werkzaam bij de gemeente Maastricht. Met hem wandelen we door de wijk Randwyck, en bespreekt hij de problemen en kansen van deze wijk die wordt gedomineerd door grootschalige gebouwcomplexen als congrescentra en medische instituten. Ook andere steden kennen dergelijke gebieden, en de grote uitdaging is om de vaak verlaten open ruimte tussen de goedlopende instituten tot zinvolle publieke ontmoetingsruimte te transformeren.

Tim Prins is architect (P-EN-M) en doceert aan de academie van Bouwkunst in Maastricht. Vanaf het dak van ‘De Eiffel’, een enorm leegstaand fabrieksgebouw voorheen van Sphinx, bespreekt hij de realiteit en kansen van het omringende Belvédèregebied. Dit gebied wacht, zoals zoveel binnenstedelijke voormalige bedrijfsterreinen, op een toekomst en een programma. Welke tussentijdse opties zijn er?
www.p-en-m.com