Kijk & Luister

Uit de Oude Doos: Toyo Ito, The Berlage Lectures

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

De Japanse architect Toyo Ito heeft onlangs de prestigieuze Pritker Prize gewonnen. ArchiTV diepte uit de archieven van het Berlage Instituut een van de lezingen van Ito op en maakt deze nu voor het eerst via internet beschikbaar. Hij gaf de lezing in 1998.

“Afgelopen dinsdag gaf de Japanse architect Toyo Ito (1941) een lezing in het Berlage Instituut. De bijna twee uur durende lezing kende af en toe hilarische momenten. Toyo Ito bleek een grote voorliefde voor twee extremen aan de dag te leggen: zijn eigen familie-foto's en (een eindeloze serie) technische details.”
Zo begon correspondent Marc Neelen op de ArchiNedpagina’s zijn verslag over de lezing die Toyo Ito gaf in het Berlage Instituut, toen gevestigd in de Amsterdamse locatie aan de Marnixstraat. En dan verteld Marc er niet eens bij dat Ito ook nog simultaan vertaald werd. We hebben het twee uur durende event daarom voor de huidige internetgeneratie teruggebracht tot circa 25 behapbare minuten. En dan is het toch interessant om een architect te horen die net zijn Tower of Winds had afgerond en op dat moment de fundering van zijn media-instituut kon laten zien. De rest is geschiedenis.

Waarom Toyo Ito de Pritzker Prize verdient ziet u hier:
www.pritzkerprize.com

Maar klik vooral ook even op deze link: Het ArchiNed verslag van de lezing van toen in speciale nostalgische ‘old school’ ArchiNed vormgeving.