Kijk & Luister

Het wonen van Sjoerd Soeters (en meer) Sjoerd Soeters

Sjoerd Soeters vertelt over zijn huidige woonhuis in een door hem ontworpen appartementsgebouw aan een Amsterdamse gracht. Over de noodzaak van het voegen naar de omgeving, het belang van kleur en lichtval en zichtlijnen door het huis. Op zichzelf al de moeite waard, maar Soeters zou Soeters niet zijn als hij het daar bij zou laten. Dus gaat het ook over architectuur, architectuurstudie, context en veel meer.

Sjoerd Soeters (1947, Nes op Ameland) studeerde van 1966 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. Na zijn afstuderen begon hij als ontwerper bij architectenbureau VDL in Amsterdam, om in 1979 zijn eigen architectenbureau te starten. In 1997 trad Jos van Eldonk toe tot de maatschap en de naam werd veranderd in Soeters Van Eldonk architecten.
Bekende gebouwen van de hand van Sjoerd Soeters zijn het Circus in Zandvoort, het Helicon-gebouw in Den Haag, de Piramides in Amsterdam, kasteel Leliënhuyze, Haverleij in Den Bosch, het Stadhuis van Zaanstad, het Provinciehuis van Leeuwarden en het eigen kantoorgebouw in Amsterdam.
Bekende stedebouwkundige projecten zijn onder meer die voor het Java-eiland, de Resident in Den Haag, Mariënburg in Nijmegen, Sluseholmen in Kopenhagen, Inverdan in Zaandam, Centrum Amsterdam-Noord en Haverleij bij Den Bosch.
(bron: www.soetersvaneldonk.nl)