Recensie

Bubble en plan Fuksas

Een dialoog tussen twee prominente Eindhovenaren

Eindhoven Centrum, 11 april 2013

Station: 'Heeft u het al gezien? Hij is af, de Bubble. Net voor Pasen werd de kledingwinkel die erin zit geopend. De wethouder kwam zelfs een een lintje doorknippen. Nu is het plan van Fuksas voor het 18 septemberplein voltooid. Ik ben er best een beetje trots op, hoor.'

Lichttoren: 'Trots? Op dat Blobje? Het is al net zo'n belachelijk ding als die grote. Goed, deze is iets kleiner. Een beetje een lullig dingetje, eigenlijk.'

Station: 'Blobje? Nee, Bubble. Het is een bol, ziet u? Geen Blob dus. Natuurlijk, wat betreft uitstraling wel gerelateerd aan de Blob. Het is een mooi geheel: Piazza, fietsenstalling, Blob en Bubble. Die twee glazen volumes zijn vergelijkbaar met elkaar, maar contrasterend met hun omgeving. Heel geslaagd.'

Lichttoren: 'Contrasterend, dat kunt u wel zeggen ja. Alles contrasteert hier met elkaar. Het begon al met die Ponti en z'n Bijenkorf. En nu heeft er weer zo'n Italiaan een kunstje mogen doen in Eindhoven. Wat moeten we met die Italianen? Wat is er mis met een beetje Brabantse nuchterheid?'

Station: 'De Bubble is van een gerespecteerd Brabants bureau. Tarra Architectuur en Stedenbouw. Zij hebben de randvoorwaarden van Fuksas geïnterpreteerd en er een succesvolle aanvulling op gedaan. Een knap staaltje vakmanschap. Het was namelijk een zeer complexe opgave, stedenbouwkundig, logistiek en constructief gezien. En dan was er ook nog de druk om te leren van de Blob.'

Lichttoren: 'Daar viel nog wel wat van te leren ja. Die hopeloze discussie over waar dat ding moest komen, en nu staat het alsnog op de verkeerde plek. Sta ik er hier een beetje tegenaan te kijken. Dat vieze ding, die stomme nopjes voor de bevestiging maken de vervuiling er niet minder om. En dan die akelige deuropeningen, lomp en vierkant in die organische vorm. Nee, van mij had er echt niet nog één bij gehoeven.'

Station: 'Toegegeven, de uitvoering van de Blob van Fuksas was niet vlekkeloos. Maar Tarra heeft duidelijk van de Blob geleerd. Er is zorgvuldig nagedacht over de positie op het plein. Dat heeft geholpen: ondanks z'n vreemde vorm lijkt het gebouwtje redelijk in evenwicht met zijn omgeving. De afwerking is bovendien beter geslaagd. Geen rare nopjes op de huid, de deuropeningen zijn fraaier vormgegeven en de afwerking van de aansluiting tussen plein en gebouw is beter.'

Lichttoren: 'Vooruit, daar heeft u gelijk in. De afwerking is beter. Het gaat echter om het principe. Waarom die willekeurige vorm? En waarom moest er überhaupt iets komen? Er is iets neergezet omdat dat nou eenmaal moest, omdat het nu eenmaal beloofd was aan de voormalige uitbaters op het plein. Leuk hoor, dat bouwen om het bouwen, maar waarom? Het is veel te duur. En Tarra bouwde een Blobje omdat het nou eenmaal een Blobje moest worden. Dat had Fuksas immers bedacht. Had het niet allemaal wat normaler gekund? Al die bombastische, moderne belangrijkdoenerij van die architecten.'

Station: 'Nou, nou, met alle respect, maar u mag ook wel eens iets meer met uw tijd mee gaan. Er moest echt iets gebeuren met dat 18 septemberplein. Dit is al vele malen beter dan die zeshoekige dagwinkeltjes die er eerst stonden, of de parkeerplaats die het daarvoor was. Nee, we hebben er een prachtig modern winkelgebied voor in de plaats gekregen. Met iconische gebouwen die de stad waardig zijn.'

Lichttoren: 'Ja, ja… Ik ben de negentig gepasseerd, ik hoef niet meer met mijn tijd mee te gaan.'

Station: 'De Bubble is het sluitstuk van het moderne spektakel. Een transparante bol, die onder spanning lijkt te staan. Een spanning die symbool staat voor de bijzondere plek van dit gebouw. De huid varieert in transparantie, binnen en buiten vloeien in elkaar over. Het is een mystiek contextueel ontwerp.'

Lichttoren: 'Ja, hoor. Doe mij een lol. Bent u soms als kind in de ketel met populaire architectonische containerbegrippen gevallen?'

Station: 'Pardon, vergeeft u mij. Ik weet ook niet wat me bezielde. Dat laatste is wat er op de website van de architecten staat.'

Lichttoren: 'Het is al goed. Ik begrijp het wel. U vindt het fraai.'

Station: 'Ja, dát vind ik het. Het is alleen een beetje jammer dat men niet op de bovenste vloer kan komen – daar bevindt zich opslag. Dat doet toch wel afbreuk aan de ruimtelijkheid van het geheel. Maar verder vind ik het werkelijk een fraai ding.'

Lichttoren: 'Nou, dat mag. Smaken verschillen. Ik vind het niks.'

Station: 'Och, u went er ook nog wel aan. Zelfs de Eindhovenaren raken er al aan gewend. Ze hebben het er niet eens zo veel over. Vergeleken met de commentaren op de Blob, zou je zelfs kunnen zeggen dat ze gematigd enthousiast zijn.'

Lichttoren: 'Of gewoon niet langer geïnteresseerd? Ze vinden het prima zolang er een kledingwinkel in zit, en verder halen ze er hun schouders bij op. Ze zijn hier wel wat gewend, weet u. Ach, ja. Het staat er nu eenmaal. En het staat tenminste niet leeg.'

Station: 'Precies. Het is prachtig dat dergelijke projecten mogelijk zijn in Eindhoven. De Bubble wordt vast een icoon, net als wij.'

Lichttoren: 'Haha, wat bent u toch een komiek. Volgens mij geloven daar zelfs de ontwerpers niet in. Heeft u al eens goed nagedacht over de naam van het ding? De Bubble. Alweer zo'n onnodige internationale invloed. Zelf zou ik een dergelijk ambitieus project dan ook liever geen Zeepbel hebben genoemd…'