Feature

Koepel ‘Mijmer en focus’

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer Koepel ´mijmer en focus´ van Marjolein van Eig (INBO architecten).

Wat?
Een achthoekig paviljoen met een koepel, volledig gemaakt van eeuwenoude IJsselsteentjes. Het is een abstractie van de theekoepeltjes uit de 18e eeuw, met uitsnedes die gebaseerd zijn op de zichten op de omliggende landschappelijke tuin uit de romantiek. De koepel staat op geheel eigen wijze in de traditie van de romantiek zoals die van Stourhead en Claude Ledoux. Met een trap om te mijmeren richting de Haarlemmermeerpolder, een gat met een focus richting de zichtas met het oude landhuis, zitjes aan de zijkant en een verrassing wanneer men omhoog kijkt.

Waar?
Op de Overplaats, onderdeel van landgoed De Hartekamp, langs de Herenweg in Heemstede. Landschap Noord-Holland is sinds een aantal jaren eigenaar en heeft het landgoed gerenoveerd. Op de plek heeft altijd een theehuis gestaan, waarvan de laatste versie in de jaren ´90 door brand is verwoest. De Overplaats is van oudsher de ‘overtuin’ van De Hartekamp en van historische waarde voor Zuid-Kennemerland. Het bevindt zich op één van de strandwallen van Haarlem, met een uitgestrekt duingebied aan de ene kant en de Haarlemmermeerpolder aan de andere. Het landgoed met de geometrische tuin is ontstaan in de 17e eeuw. Begin 18e eeuw ontwikkelde het landgoed zich, mede dankzij Linnaeus, tot een van de beroemdste tuinen van Europa. Het huidige park is in het begin van de 18e eeuw vermoedelijk ontworpen door J.D. Zocher sr.
Kenmerkend voor de romantische landschappelijke stijl zijn de slingerende beuken- en eikenlanen en de smalle paadjes met steeds wisselende vergezichten. De koepel wordt altijd zijdelings benaderd, passend bij de romantische opzet van de tuin; de wandelaar ontdekt de koepel terwijl hij door de tuin loopt. De koepel is onderdeel van de rijkdom van de tuin, maar het is geen toeval dat alle paden hierop uitkomen. Geheel volgens de romantische traditie is de ontdekking strak geregisseerd.

Waarom?
Landschap Noord Holland wilde graag een ‘nieuwe blikvanger voor de Overplaats´en schreef daarom een prijsvraag uit met deze titel.

Wanneer?
In januari is het bouwwerk opgeleverd. Het landgoed en de koepel zijn voor publiek toegankelijk.