Nieuws

Lintjesregen voor de beste digitale kunst en cultuur

Dertien sterke digitale kunst- en cultuurprojecten ontvingen 26 april een Best Practice onderscheiding. Het Nieuwe Instituut reikt de traditionele Best Practice rozet uit aan Nederlandse kunstenaars, culturele instellingen en bedrijven, op dezelfde dag als de koninklijke lintjesregen.

Dit jaar geeft Het Nieuwe Instituut onder andere een onderscheiding aan het Rijksmuseum voor het digitaal ontsluiten van de collectie, aan Alicia Framis voor haar installatie Screaming Room waarmee een schreeuw omgezet wordt in een 3D-object, aan Floris Kaayk voor het transmediale project Human Birdwings waarmee hij de wereld liet geloven dat hij echt kon vliegen, en aan Glimworm voor Vistory, een applicatie voor de smartphone, die historisch beeldmateriaal van Open Beelden combineert met beelden van nu.

Best Practice zijn de meest innovatieve en inspirerende Nederlandse digitale mediaprojecten uit kunst, cultuur en maatschappij. Het initiatief voor Best Practice en de lintjesregen voor digitale kunst en cultuur is afkomstig van Virtueel Platform, onderdeel van Het Nieuwe Instituut. Na de fusie op 1 januari 2013 met het Nederlands Architectuurinstituut en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, zet Het Nieuwe Instituut deze traditie voort. Dit is het derde jaar dat de Best Practice onderscheiding wordt uitgereikt.