Kijk & Luister

het Nieuwe Centraal Station Rotterdam

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Begin volgend jaar wordt het nieuwe Centraal Station Rotterdam opgeleverd. Sinds dit voorjaar functioneert het station, ontworpen door Team CS bestaande uit drie bureaus: Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8 Urban design & landscape architecture, echter al grotendeels. ArchiTV ging alvast kijken en we moeten zeggen: een prachtstation!

In 2005 kreeg Team CS de opdracht voor deze nieuwe Rotterdamse ov-terminal en de aangrenzende buitenruimte. Daarnaast werkte Maarten Struijs voor Gemeentewerken aan de uitbreiding van het metrostation onder het station en werd de metrolijn als Randstadrail via Blijdorp aangesloten op de bestaande spoorlijn richting Zoetermeer.
Alles bij elkaar bepaald geen gemakkelijke klus, ook omdat het station en alle er op aangesloten openbaar vervoerlijnen gewoon moesten blijven functioneren. En dat is allemaal soepel, zonder gedoe en voor zover wij weten zonder al te vele budgetoverschrijding of schandaaltjes verlopen. Als het station volgend voorjaar wordt opgeleverd, dan is er vooral een bouw- en vervoerslogistiek wonder verricht. Zeker in vergelijking met de bouw van de nadere ov-terminals zoals Arnhem en Amsterdam.
Die pluim kan Team CS alvast op de hoed steken, maar ook de architectuur van het nieuwe station is niet mis. Voor een station waarvan een eerder ontwerp van Alsop als veel te duur werd afgeschoten, is deze ‘goedkope variant’ (rond 300 miljoen Euro) van een onverwachte allure.