Nieuws —

Ketelhuis Ceres TU/e van diederendirrix BNA gebouw van het jaar 2013

bron diederendirrix architecten

Het Ketelhuis Ceres op de campus van de TU/e mag zich een jaar lang BNA Gebouw van het Jaar 2013 noemen. De jury onder leiding van Koen van Velsen koos het transformatieproject van diederendirrix architecten uit twaalf nominaties. De jury koos het Ketelhuis vanwege de voorbeeldfunctie die het gebouw heeft.

“Op razendknappe, ingetogen, intelligente en uiterst effectieve wijze heeft diederendirrix architecten het afgedankte Ketelhuis Ceres opnieuw tot leven gebracht. Het ontwerp van diederendirrix legt op hun karakteristieke, bescheiden wijze de schoonheid van het bestaande bloot. Architectuur gaat niet alleen over maken. Ook niet-maken is een teken van grootsheid.”

De jury is buitengewoon onder de indruk van het feit dat de herontwikkeling van machinegebouw naar aangename, lichte werkruimte voor mensen onbetwist een krachttoer is geweest, terwijl van die krachttoer nauwelijks iets is te merken. Volkomen vanzelfsprekend en ontspannen voegt de nieuwe functie – kantoren en onderwijsruimte voor het universitaire topinstituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) – zich in het oude gebouw.

Het welslagen van de transformatie is in eerste instantie te danken aan een enkele messcherpe, rigoureuze ingreep. Waar eens een gesloten baksteengevel het aanzicht bepaalde, zit nu een donkere, glazen klimaatgevel. Die zorgt ervoor dat het oorspronkelijke karakter gehandhaafd blijft, terwijl tegelijk een innovatieve uitstraling is ontstaan. De donkere buitenkant gaat gepaard met grote transparantie in het gebouw.

Binnen is met uiterste precisie en groot respect voor de oorspronkelijke staalconstructie, de bestaande ruimtelijkheid en het TU-kleurenpalet, een nieuwe verdieping ingebouwd. Het noodzakelijke bouwfysische pakket is met veel creativiteit onzichtbaar weggewerkt in wanden en vloeren.
Door aan te haken bij het bestaande, verhoogde loopbrugstelsel en de hoofdingang te verplaatsen, is het ketelhuis weer vanzelfsprekend onderdeel van de campus. Dit is niet alleen de ultieme inpassing, maar ook een statement hoe om te gaan met bestaand, cultureel erfgoed. Daarbij verdient ook de opdrachtgever, de Dienst Huisvesting van de TU Eindhoven, een compliment, aldus de jury.

De jury werd dit jaar gevormd door: Koen van Velsen (Architectenbureau Koen van Velsen, Hilversum), Dick van Gameren (Mecanoo architecten, Delft), Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling), Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst, Amsterdam)

BNA Gebouw van het Jaar is sinds 2006 de prijs die de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) uitreikt voor het beste gerealiseerde werk van BNA-architecten. Doel van de prijs is het werk van BNA-bureaus en de meerwaarde van architectuur te tonen aan publiek, opdrachtgevers en vakgenoten. Alle architectenbureaus kunnen meedoen, mits ze BNA-lid zijn.