Nieuws

Neutelings Riedijk Architects wint opdracht voor Naturalis Biodiversiteit centrum

Naturalis heeft voor de (ver)nieuwbouw in Leiden na een Europese aanbesteding de voorkeur tot gunning uitgesproken voor een bouwteam bestaande uit Neutelings Riedijk Architects, Aronsohn Constructies, Bureau Huisman en Van Muijen en Ingenieursbureau DGMR.

Naturalis heeft, door de fusie met onderdelen van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en Wageningen University, nieuwbouw voorzien aan de Darwinweg in Leiden, waar op dit moment ook het museum is gevestigd. De nieuwbouw betekent een uitbreiding van het huidige museum uit 1997 naar ontwerp van Fons Verheijden en voorziet verder in laboratoria, kantoren en horecavoorzieningen.

Om tot een keuze te komen werd door Naturalis een Europese aanbesteding uitgeschreven. Uiteindelijk werden vijf architectenbureaus en hun partners gevraagd een visie op de vernieuwing van Naturalis te formuleren. Naast Neutelings Riedijk waren dit: Benthem Crouwel Architekten, Sauerbruch Hutton/LIAG, Claus en Kaan Architecten en UNStudio. De visies werden beoordeeld door een commissie onder leiding van Ton Idsinga, architectuurhistoricus. In een unaniem oordeel adviseerde de commissie voor de visie van het bouwteam van Neutelings Riedijk c.s. te kiezen. In een reactie zei Ton Idsinga over de visie van Neutelings Riedijk: “Het reeds bestaande deel van Naturalis blijft in zijn verschijningsvorm zo goed als onaangetast, maar tegelijkertijd zorgt de nieuwbouw aan de noordzijde ervoor dat in zijn geheel tóch een volkomen nieuw concept wordt gerealiseerd, dat bovendien één ensemble zal vormen, en geen ‘optelsom’ is van twee losse gebouwen, hoe verschillend van uiterlijk ook.”