Nieuws

Verkiezing Stadsinitiatief Rotterdam 2013 gestart

De Groene Marathon

Vanaf vandaag tot zaterdag 1 juni kunnen inwoners van Rotterdam kiezen voor één van de zeven stadsinitiatieven die zijn doorgedrongen tot de finale van de aflevering van dit jaar. Vorig jaar werd deze verkiezingsstrijd gewonnen door ZUS met het project Luchtsingel, een project dat dit jaar in uitvoering gaat.
Voor het stadsinitiatief kunnen alle Rotterdammers plannen indienen ‘die goed zijn voor de stad’. De zeven finalisten zijn door een board  geselecteerd uit een totaal van circa 120 ingediende plannen. De gemeente Rotterdam stelt dit jaar 2,5 miljoen beschikbaar voor het winnende plan. Als de begroting van de winnaar lager is dat het budgetbedrag, kan eventueel een tweede plan worden gehonoreerd.

Onder de zeven finalisten bevinden zich drie plannen met een stedenbouwkundige en/of duurzame betekenis.  De Groene Marathon is een ecologische en recreatieve route die de mooiste stukken stadsnatuur verbindt tot een circuit van 42 kilometer. Deze verbinding is van belang voor de stedelijke ecologische structuur, maar ook voor wandelaars, fietsers en natuurrecreanten. Op vijf plaatsen word en ontbrekende schakels in de route gerepareerd. Zo wordt de Rotte bijvoorbeeld voorzien van rieteilanden en natuuroevers en wordt een oud havenspoor langs de Waalhaven natuurlijker gemaakt.
Van een ander, meer architectonische aard is het plan Urban Hotspring, dat een duurzaam drijvend zwembad in de Rijnhaven wil realiseren. En als derde is het initiatief Ravottuh dat negen speelplaatsen in de stadsnatuur wil bouwen interessant.
De overige plannen zijn Popkantoor (een popzaal in bioscoop), Work at School (een plan om vakmensen in contact te brengen met scholieren) , IJsbaan Rotterdam (een tijdelijke ijsbaan of hockeyvelden) en Rotterdam Worldwide (een plan op Rotterdam op de internetkaart te zetten)