Kijk & Luister

C2C-huis Jouke Post

Eind vorig jaar is op een mooie locatie langs de Rotte de eerste cradle to cradle woning van Nederland gerealiseerd. Bewoner Jouke Post (XXarchitecten) die samen met Frido van Nieuwamerongen (Arconiko Architecten) voor ontwerp en onderzoek tekende, vertelt over de woning, de cradle to cradle principes en mogelijke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de duurzame woning.

In deze eerste cradle to cradle woning van Nederland, getiteld Recht op de Wind, zijn alle gebruikte materialen C2C getoetst, de relatie met de omgeving is optimaal gebruikt en de woning wekt zijn eigen energie op.

Het huis is zowel binnen als buiten onderdeel van het landschap. De woonlaag op de eerste verdieping is georiënteerd op de omgeving van de Rotte. Door het vele glas is er altijd en overal een prachtig zicht op de mooie Hollandsche wolkenluchten.
Het ruimtelijk concept achter de woonlaag is een open plattegrond met doorgaande verbindingen. Een terras loopt rond de kop van de woning van oost, via zuid, naar west. Binnen en buiten lopen zo in elkaar over. Een entresol met bibliotheek steekt de woonruimte in. De begane grond bestaat uit een garage en studio. De toegepaste C2C materialen refereren aan het cultuurhistorische verleden van de omgeving.

De vrijstaande woning maakt optimaal gebruik van de natuurlijke omgeving, zon, wind en water. 48m2 zonnepanelen zorgen met de bodemwarmte voor de vloerverwarming. Zonnecollectoren leveren het warm water voor douche en wasmachine. De wind wordt gebruik voor ventilatie en koeling van de woning.

Opdrachtgever: Jouke Post en Petra Reijnhoudt
Projectarchitect: Jouke Post (XXarchitecten), Frido van Nieuwamerongen (Arconiko Architecten)
Projectteam: Laurent de Wolf, Derek Chan, Maartje Fransen
C2C-advies: Diana van Veldhuizen, Christanie Zwijgers (C2Clabxx)
Aannemer: P&F Bouw
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft
Oppervlakte: 240 m2
Ontwerp: 2009-2010
Realisatie: 2012