Feature

Dag van de Architectuur 2013

Niet gehinderd door enige kennis zou het thema 24 uur architectuur geïnterpreteerd kunnen worden als nostalgie naar betere tijden. Tijden waarin architecten – en dan vooral de stagaires en juniors – met een zekere regelmaat het klokje rond werkte om ‘iets’ af te krijgen. Maar niets is minder waar, het thema van de Dag van de Architectuur verwijst naar “gebouwen waar altijd leven is”.

Heathrow, Londen 24 uur architectuur

Waarom juist nu voor 24 uur architectuur is gekozen, blijft gissen. Een urgente actualiteit lijkt er niet te zijn. De reden die BNA voorzitter Willem Hein Schenk geeft: 'We kunnen het ons niet meer permitteren gebouwen te maken die maar een paar uur per dag in gebruik zijn', valt toch een beetje in de categorie 'er met de haren bijslepen'. Wat maakt het uit? Als het beestje maar een naam heeft. Niet helemaal lijkt ons. In deze tijd waarin ontwerpers zoekende zijn naar legitimatie van hun vak, zou de Dag van de Architectuur aangegrepen kunnen worden om het brede publiek voor wie de dag sinds 1986 wordt georganiseerd te informeren over nut en noodzaak van architectuur – uiteraard op een licht verteerbare manier. Zeker als men bedenkt dat de hoofdcoördinatie van de Dag van de Architectuur in handen ligt van de BNA.
Zoals gebruikelijk laten de deelnemende organisaties zich niet al te veel beperken door het gegeven thema, maar ook zij grijpen niet de kans het grote publiek te informeren over de existentiële crisis waar de Nederlandse architectuur zich nu in bevindt. Het is business as usual, met vooral veel rondleidingen in vaak grote iconische gebouwen.   
In het hele land zijn gebouwen opengesteld, check de Dag van de Architectuur-website voor details. Hier volgen enkele subjectieve tips van de redactie met links naar de afzonderlijke websites.

In Amsterdam kan men op zondag 23 juni door architecten verzorgde rondleidingen krijgen in gebouwen als IJ-dock, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, EYE, en kunnen de trappen van de voormalige Shell-toren Overhoeks worden beklommen. In het NRC-gebouw wordt om 15.00 uur gediscussieerd over de sloop- en vernieuwingsplannen van enkele na-oorlogse panden aan het Rokin en Damrak. Zie de website voor het volledige programma.

In Den Haag wordt de Dag van de Architectuur gevierd op zaterdag 22 juni. Ook hier kan men deelnemen aan rondleidingen in onder meer een aantal ministeries, zoals de door Kollhoff Architecten ontworpen ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Veiligheid en Justitie. Zie de website voor het volledige programma.

In Haarlem heeft het ABC 24 uur geprogrammeerd met vooral veel rondleidingen, maar ook een workshop en een paar lezingen. Het programma begint op zaterdagochtend 22 juni om 5.00 uur 's morgens met een rondvaart, en eindigt zondagochtend 5.00 uur wederom met een rondvaart. Zie de website voor het volledige programma.

In Rotterdam is de Hofpoort het bruisende middelpunt van de activiteiten in deze havenstad. Deze onder architectuur gebouwde kantoortoren in hartje Rotterdam staat al enkele jaren leeg. Van vrijdag 21 juni 17.00 tot zaterdag 22 juni 17.00 uur komt hier verandering in: 18 verdiepingen gevuld met tentoonstellingen, filmvertoningen, een beachparty, boekenuitverkoop, de uitreiking van de Archiprix, rollerdisco en nog veel meer. Daarnaast zijn er op zaterdag 22 juni nog rondleidingen in gebouwen (om teleurstelling te voorkomen: de tours in de Delftse Poort (Nationale Nederlanden) zijn reeds lang geleden volledig volgeboekt), en geeft William Alsop om 15.00 uur een lezing in de door hem ontworpen Paulus-kerk. Zie de website voor het volledige programma.

Aorta verzorgt in Utrecht rondleidingen, lezingen en nog veel meer op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni. Op vrijdag 15.00 uur geven stadsgeograaf Jan van Duppen en architect Stefan Bendiks (Artgineering) een lezing. Van Duppen vertelt over de innovatieve onderzoeksmethode de go-along, waarmee hij de fietservaring van Leidsche Rijners onderzocht. Bendiks toont aan hoe een multidisciplinaire benadering van mobiliteitsvraagstukken bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit van fietsinfra. De lezing wordt gevolgd door een fietstocht richting Leidsche Rijn. Onderweg geven Van Duppen en Bendiks een toelichting op het onderzoek en ontwerpstrategieën.
Op zaterdag kan men om 19.30 mee met een excursie in het ondergrondse van Hoog Catharijne, een tocht langs plekken die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Zie de website voor het volledige programma.