Nieuws —

dJGA wint ontwerpopdracht voor nieuwbouw ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde

bron De Jong Gortemaker Algra

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) uit Rotterdam heeft samen met een Belgisch-Nederlands ontwerpteam, bestaande uit NU architectuuratelier, AR-TE/STABO, West 8, en Daidalos Peutz, de opdracht verworven voor het ontwerpen van het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Het nieuwe AZ Jan Portaels omvat 45.000 vierkante meter en herbergt meer dan 400 erkende bedden. Uit de dertig ontwerpteams die meedongen naar de opdracht werd dit team geselecteerd.

Binnentuin van het winnend ontwerp
Binnentuin van het winnend ontwerp

Na het uitschrijven van een Open Oproep heeft het Team Vlaams Bouwmeester de selectie gemaakt voor het Belgisch-Nederlands ontwerpteam. Het team is geselecteerd op vanwege de geïntegreerde visie en een samenhangend concept op de verschillende ruimtelijke niveaus: de stad, de locatie, het gebouw en zijn interieur waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de principes ‘healing environment’ en stedelijke integratie. Het gekozen ontwerpteam is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp, de architectuur, het interieur, het functionele ontwerp, de stabiliteit en de techniek van het Vlaamse ziekenhuis.

Het ontwerp van het ziekenhuis, waar jaarlijks meer dan 10.700 gehospitaliseerde patiënten worden behandeld en ruim 64.500 consultaties plaatsvinden, kenmerkt zich door een opengeknipt bouwblok. Hiermee ontstaat een evenwicht tussen openstellen en afsluiten naar de stedelijke omgeving. Door een tweetal binnentuinen opent het gebouw zich naar het omliggende landschap en de stedelijke context zonder de rust en sereniteit in deze omsloten tuinen en het ziekenhuis te verliezen. Dit draagt bij aan een helende sfeer met aandacht voor de patiënt en zijn omgeving.

Het opengeknipte bouwblok combineert de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok.
Het ziekenhuisontwerp heeft een rationele indeling. Dit zorgt voor een compact, rechthoekig gebouw van vijf verdiepingen hoog met een rasterverdeling, waarbinnen elke gewenste zorgfunctie kan worden ondergebracht. Dit maakt dat de interne flexibiliteit en toekomstbestendigheid van het gebouw maximaal is.
De afzonderlijke gebouwen, waaronder het cure-care gebouw, het gezondheidscentrum en het kantoor, zijn goed herkenbaar. Deze ruimtes krijgen veel daglicht en zijn kleinschalig en goed herkenbaar opgezet.

Het ontwerp heeft een gevouwen gevel. Hierdoor zijn de patiëntenkamers nog meer naar buiten gericht. De publieke ruimtes van het ziekenhuis zijn zo gecreëerd dat er altijd contact is met het daglicht en de omgeving, zodat patiënten en bezoekers zich goed kunnen oriënteren. Daarnaast kunnen patiënten en personeel zich direct van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Het is ook mogelijk om een ommetje te maken door de publieke rondgangen langs de verschillende terrassen en tuinen.