Nieuws

Inbo wint selectie Staalmanpleinbuurt, Amsterdam

Inbo heeft de opdracht gekregen voor de tweede fase van de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt in Amsterdam. Na een selectie in twee ronden, heeft de Alliantie met steun van betrokken bewoners gekozen voor het planconcept van Inbo.

voorstel van Inbo

Als tweede fase van de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt zullen in de Dunantbuurt in twee fasen circa 240 nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Inbo is geselecteerd als architect op basis van een voorstel voor het Uitwerkingsplan van Palmbout voor de Staalmanpleinbuurt: een rustige en gevarieerde woonbuurt met meanderende groene assen.
De appartementen worden geconcentreerd in compacte portiekgebouwen op de hoeken van de straten. De tussengelegen eengezinswoningen grenzen met de tuinen aan elkaar. Hiermee worden de straten verbreed tot gemeenschappelijke hoven, waar men omheen woont en vanuit de appartementen op uitkijkt. Deze hoven zijn verbonden met een openbare oever langs het verbrede water. Aan de waterkant hebben de woningen iets opgetilde voortuinen waardoor er privacy voor de bewoners en een prettige overgang naar de openbare ruimte ontstaat.

Door de vormgeving te baseren op goed geproportioneerde metselwerkarchitectuur met flauwe lessenaarskappen ontstaat een herkenbare buurt, die naadloos aansluit bij de naastliggende bestaande en nieuwe appartementengebouwen.