Nieuws

MVRDV winnen wedstrijd in Emmen, Zwitserland

De stad Emmen heeft bekend gemaakt dat investeringsmaatschappij Senn BPM AG samen met MVRDV een wedstrijd in de wijk Feldbreite heeft gewonnen voor een stadsblok met 95 woningen in 16 verschillende typen.

Urban Hybrid in Emmen, Zwitserland

In de opgave werd om gestapelde bouw gevraagd maar MVRDV heeft in plaats daarvan een verdicht stedelijk blok met een mix van grondgebonden woningen en kleinschalige wooncomplexen ontworpen. Langs de buitenkant komen herenhuizen en gestapelde bouw, binnen in het blok tuin- en patiowoningen. De zestien verschillende woningtypes variëren in oppervlak van 30 tot 130m2 en van één tot vier verdiepingen waardoor een gemengde groep bewoners wordt verwacht; een belangrijk recept om een demografisch gezonde buurt te creëren. In totaal komt er 9.000m2 wonen en 4.950m2 ondergronds parkeren en opslag.

Elk huis en elke woning krijgt een individuele gevelkleur om de identiteit van het eigen bezit te versterken. De gekozen pasteltinten zijn afkomstig van historische stadcentra in het Kanton Luzern, zoals het stadje Beromünster.
Een belangrijk aspect van het gebouw is de hoge bouwkwaliteit in combinatie met betaalbare prijzen. Klanten kunnen vooraf een meer of minder afgewerkt huis kiezen, waardoor handige klussers de prijs essentieel kunnen verlagen. Hiervoor komt een catalogus van opties, wellicht te vergelijken met de optielijst bij aankoop van een nieuwe auto.

De buitenkant van het blok heeft een gevarieerd stedelijk straatfront terwijl de binnenkant de kwaliteit van een groen dorpje zal krijgen. De buitenruimte is in particuliere en openbare tuinen opgesplitst waarbij de scheidingsmuren van tafels en bankjes zijn voorzien en deels voor tafeltennis kunnen worden omgeklapt. Een samenhangend landschapsplan moet het dorpse gevoel versterken, in elke tuin, publiek of privé, wordt een fruitboom geplant. De tuin- en patiowoningen in het midden van het blok hebben allen een eigen ingang aan de buitenkant van het blok. De daken zullen als buitenruimte worden gebruikt.
MVRDV heeft de ontwikkelaarwedstrijd gewonnen samen met Senn BPM AG, Fontana landschapsarchitecten en Wüest & Partner onroerend goed adviseurs.