Nieuws

MVSA Architects & Architectenbureau J. Van Stigt ontwerpen bibliotheek UvA

MVSA Architects& Architectenbureau J. Van Stigt krijgen gezamenlijk de opdracht om de nieuwe universiteitsbibliotheek Binnenstad voor de Universiteit van Amsterdam (UvA) te ontwerpen. Zij gaan een architectonisch ontwerp maken van het structuurontwerp voor het nieuwe studiecentrum annex bibliotheek, waarover Stadsdeel Centrum, Bureau Monumenten en Archeologie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA vorig jaar overeenstemming bereikten.

De nieuwe universiteitsbibliotheek wordt het hart – de centrale ontmoetingsplek – van de Faculteit der Geesteswetenschappen, die op en rond het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort geclusterd gaat worden.

De nieuwe universiteitsbibliotheek krijgt een publieksfunctie waar onderwijs en onderzoek elkaar ontmoeten. Zo biedt het gebouw toegang tot de open toegankelijke collectie voor de geesteswetenschappen en zullen er voor een breed publiek lezingen, discussies en presentaties gehouden worden.Daarnaast komen er zo’n 1000 studieplaatsen met hoogstaande ICT-voorzieningen.

De selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere Bureau Monumenten en Archeologie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de UvA, stelt dat de visie van MVSA en Van Stigt het beste inspeelt op de wensen van studenten en wetenschappers. MVSA Architects & Architectenbureau J. Van Stigt werken hun visie komende maanden verder uit naar een architectonisch ontwerp. De ambitie is een bibliotheek die de UvA een herkenbaar gezicht in de oude binnenstad geeft.