Feature

Domestic transformers

Hoe kan je wonen, werken en feesten op 32 respectievelijk 50m2? Architect Gary Chang en architectuurstudenten aan TU Delft laten hun oplossingen zien voor klein behuisden.

Een video die al iets ouder is, maar leuk blijft. Terwijl hij constant uitroept: 'ik heb teveel bergruimte', laat architect Gary Chang zien hoe hij zijn 32m2 grootte appartement kan transformeren in, naar verluid, 24 verschillende ruimtes.

Steden groeien en er wordt dichter bebouwd waardoor inwoners in kleinere huizen moeten wonen terwijl de vraag naar grotere woningen die meer mogelijkheden bieden, toeneemt, zo luidt de stelling van BehiƧ Can Aldemir, Jeroen van Lith, Steph Kanters, Sol van Kempen, Izabela Slodka, en Maciej Wieczorkowski (TU Delft Bouwkunde, groep Hyperbody). Het afgelopen studiejaar ontwierpen de studenten een pop-up appartement dat een antwoord biedt op bovenstaande woonwens binnen de gegeven kaders.
In een bestaand gebouw wordt een ruimte van 50m2 zo veranderd dat het de ruimtelijke kwaliteiten krijgt van een veel groter appartement. Om dit mogelijk te maken is er een interactieve omgeving gecreƫerd met beweegbare panelen. De panelen zijn gemaakt van polypropyleen waardoor ze gebogen of gevouwen kunnen worden zonder dat de constructieve sterkte verloren gaat. Glijdend over de rails die zich in de vloer bevinden, kunnen de panelen verschijnen als muren, stoelen, bedden of een tafel. Net als bij een Zwitsers zakmes worden alleen de benodigde onderdelen uitgevouwen. Als onderdeel van het lesprogramma werd in een gebouw in Rotterdam een 1:1 interactief prototype van een deel van het appartement gemaakt.