Feature

Het Bushok

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer Het Bushok van Borren Staalhoef Architecten.

Wat?
Het Bushok is een atelier/werkruimte voor het maken en tentoonstellen van keramiek van Claartje Borren. Op zondagen functioneert het tevens als theehuis.
Het gebouwtje meet 7,2 x 3,6 meter en bestaat uit een prefab betonkelder met een prefab Cor-Ten stalen bovenbouw. Door het royale trapgat bereikt daglicht de werkruimte in de kelder. In de kelder bevinden zich behalve een groot werkblad, ook de ovens, opslag en sanitair. Door al deze functies in de kelder te situeren kon de begane grond leeg en licht blijven.
Op de begane grond is over de volle lengte aan de achtergevel is een laag meubel gemaakt dat gebruikt wordt om te werken en/of te exposeren. Bij mooi weer staan de beide schuifdeuren open en is de expositieruimte direct gekoppeld aan het terras.

Waarom?
De houten voormalige snackbar die op de locatie stond was al enkele jaren bij de kunstenaar in gebruik maar inmiddels in bouwvallige staat. Het bestaande gebouw van 24 m2 is dankzij de nieuw gebouwde kelder in oppervlak verdubbeld tot 48 m2.

Waar?
Het Bushok staat op het kruispunt tussen Moleneind en de Kromme Rade (wandelpad) in Kortenhoef en is gelegen tussen drie waterplassen bij Oud-Loosdrecht.

Wanneer?
Het Bushok is in 2013 opgeleverd.

Bijzonderheden:
Het Cor-Ten stalen bouwdeel is compleet met ‘scheepsluik’ door een jachtbouwer in Friesland geproduceerd en naar de locatie gebracht.