Feature —

Recreatiewoning Geuloever

Architectenbureau Upfrnt

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer recreatiewoning Geuloever van Architectenbureau Upfrnt.

Vakantiewoning Geuloever
Geuloever – foto © Hans Peter Föllmi

Wat?
Duurzame ‘passieve’ recreatiewoning Geuloever. Het streven was een huisje te maken dat levert in plaats van neemt, dat opgaat in zijn omgeving van organische materialen. Door het gebouw op bomen te zetten en een groen dak toe te passen, léverde het een footprint, in plaats van er één te nemen. Verder is het CO2 neutraal en energie-leverend door het gebruik van zonne-energie en het toepassen van organische materialen.

Waar?
Gulpen-Wittem

Wanneer?
De recreatiewoning is in drie maanden gebouwd en werd begin juli 2013 opgeleverd.

Bijzonderheden:
De regelmatig overstromende Geul vormde een interessante uitdaging. Het riviertje zou de woning namelijk regelmatig natte voeten kunnen bezorgen. De oplossing werd gevonden door het huisje op bomen uit de omgeving te zetten en direct op het iets hoger gelegen pad aan te sluiten. De verborgen ligging biedt de gebruikers een hoge mate van privacy, ondanks de grote puien die maximaal uitzicht op de Geul bieden.
Door het toepassen van Shou-Sugi-Ban, een Japanse brandtechniek om hout te verduurzamen is de gevel weer-en-wind bestendig, behoeft hij geen onderhoud en ontstaat er een schitterende zilveren gloed op de zwarte gevel.