Nieuws

15 kandidaten door in bouwprijsvraag Laakhaven West-Petroleumhaven

Vijftien partijen gaan aan de slag om voor de Haagse locatie Laakhaven West- Petroleumhaven een innovatief, creatief en uitvoerbaar plan te maken voor gestapelde hoogbouw van tenminste 30 meter. De gemeente Den Haag heeft dat gebied aangewezen om een dergelijk concept te realiseren.

Op de Open Oproep 'Bouwen op Elkaar' kwamen 125 inzendingen binnen, de jury heeft er nu 15 geselecteerd om door te gaan naar een volgende ronde. ‘Gestapeld particulier opdrachtgeverschap lijkt een utopie, maar wordt in Den Haag misschien toch bereikbaar', constateerde juryvoorzitter Adri Duivesteijn.
In mei dit jaar schreef wethouder Marnix Norder een ambitieuze prijsvraag uit om een concept te ontwikkelen voor hoogbouw van ten minste 30 meter. De ontwikkeling moet gefaseerd plaatsvinden, waarbij telkens andere ‘kleinschalige' opdrachtgevers initiatief nemen.
De eerste ronde van de prijsvraag bestond uit een oproep om met ideeën te komen, waarbij de deelnemers een beknopte visie op de opgave moesten geven. De te ontwikkelen locatie was nog niet bekend bij de deelnemers. De 15 geselecteerden is gevraagd om hun idee verder vorm te geven. In november selecteert de jury uit de ingediende voorstellen de drie beste plannen voor hen staat er 30.000 euro prijzengeld ter beschikking.

De 15 geselecteerde partijen zijn:
•       Baron von Münchhausen, Jan Bochmann Architecten
•       Bottom Up Building, AP+E, Amsterdam
•       DAK TE KOOP! Marieke van den Dungen i.s.m. Nienke Frijlink, Utrecht
•       De gelaagde stad, Cobien Bruggeling i.s.m. Maarten Caspers, Peter Oosterbaan, Wouter Hagers, Delft
•       De Woonfabriek, De nieuwe generatie
•       doenscenario's, Architectenbureau Roodkapje
•       HOGE vrijheid, Martijn van der Hijden architecten
•       Leren van de Grieken, DAAD Architecten
•       Licht Lucht Ruimte Vrijheid, STUDIOHECHT
•       Point Cloud: village vertical, Witteman architecture+urbanism, Roelofarendsveen
•       San Gimignano, IOU Architecture
•       Stapel op Duh Haag!, d|ve architecten, Wageningen
•       't Komt van de grond….met Jack Up Building, Architect Enzo
•       Tafelkavel, Entorno
•       Tree of life, SYNarchi