Feature

Urban Innovation: 9.866.539 gebouwen

Nooit meer discussies of het een ‘echt’ oud gebouw is, of een ‘nepper’. In het kader van het Europese Smart CitySDK heeft Bert Spaan van Waag Society alle gebouwen in Nederland in kaart gebracht en ingekleurd naar bouwjaar. Een applicatie om volledig in te verdwalen.

9.866.539 gebouwen

Het door Waag Society opgezette Europese Smart CitySDK (City Service Development Kit) is een platform dat data die, zoals ze het zelf noemen, opgesloten zit in openbare spreadsheets of databases, beschikbaar wil stellen aan software-ontwikkelaars. Het idee is dat zij op hun beurt gestimuleerd worden om toolkits te ontwikkelen ter bevordering van digitale diensten in steden.

Geïnspireerd door BKLYNR's Block by Block, Brooklyn’s Past and Present heeft software-ontwikkelaar Bert Spaan (Waag Society) data afkomstig uit de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) bewerkt en gevisualiseerd in een fascineerde kaart. Alle 9.866.539 gebouwen die Nederland rijk is, staan aangegeven en zijn ingekleurd naar bouwjaar.
Een kleine steekproef toont aan dat het Kadaster waar de BAG zijn gegevens van krijgt, moeite heeft met panden die zijn herbestemd. Zo heeft het voormalige pakhuis tegenover het ArchiNed kantoor als bouwjaar 1917 en bestemming industrie, terwijl het pand na een ingrijpende transformatie in 2007 geschikt is gemaakt voor bewoning.
Er is vast meer om over te zeuren, maar het laat onverlet dat de kaart veel potenties heeft. Waag Society voert met diverse Nederlandse gemeenten gesprekken plaats om CitySDK in te zetten voor de distributie van open data. Voor wie de handen gaan jeuken, software-ontwikkelaars kunnen alle informatie, demo’s en links naar Github vinden op de Waag website. Of voor wie meer wil weten of inspiratie wil opdoen: deze week vindt in Amsterdam de Urban Innovation Week plaats, met lezingen, workshops en demonstraties. Niet te missen, lijkt ons.