Feature —

Zomerhuis en boothuis Friesland

Niels Groeneveld Architect

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer de uitbreiding van een zomerhuisje en een nieuw boothuis in Friesland ontworpen door Niels Groeneveld Architect.

niels

Wat?
Een bestaande vakantiewoning is uitgebreid en op het perceel is een boothuis gebouwd. Bij de nieuwbouw is getracht op een holistische wijze het begrip duurzaamheid te benaderen. Er is met louter ecologische en zoveel mogelijk lokale materialen gebouwd. Het eikenhout is gekapt, verzaagd en verduurzaamd in noord Nederland. Bij de uitbreiding van de vakantiewoning is gestreefd naar een gezond binnenklimaat door het ‘damp-open’ principe toe te passen; het bouwen van vochtregulerende, ademende wanden en dak. De vorm van de aanbouw is ontworpen naar het ritme van de dag en maakt goede natuurlijke ventilatie mogelijk.

Het boothuis heeft meerdere functies. In de zomer is het een overdekt terras. In de winter worden de terrasvlonders omhoog geklapt zodat een kleine open zeilboot of sloep naar binnen kan varen en uit het water kan worden getakeld. De vlonders worden in de winter de langsgevel van het boothuis.
De ritmiek van de houten vlonders is doorgevoerd in zowel de gevelbekleding van het boothuis, als in de gevels en het dak van de aanbouw.
Het boothuis staat los van de woning en aan de rand van het kavel. Hierdoor blijven de individuele volumes klein en ontstaat er meer openheid en zicht op en door het perceel.

Waar?
Langweer, Friesland.

Wanneer?
De aanbouw en het boothuis zijn in vier maanden gebouwd en in juni 2013 opgeleverd.

Bijzonderheden:
Samen met de lokale aannemer is het gehele project gedetailleerd en gebouwd. Het was Niels Groenevelds ambitie om de nieuwbouw volgens een ecologisch en damp-open principe te bouwen. De aannemer was echter nog niet bekend met deze manier van bouwen, daarnaast was dit het eerste project van Groeneveld na zijn afstuderen aan de TU Eindhoven. Besloten werd om dit project zowel op ecologisch als bouwtechnisch vlak tot leerproject voor Groeneveld en de aannemer te maken.