Kijk & Luister

Overal Design

In het kader van de Dutch Design Week heeft Holland Doc deze week een aantal documentaires geprogrammeerd, waaronder Urbanized van Gary Hustwit. Daarnaast zendt Cultura eveneens in het kader van de Dutch Design Week twee architectuurdocumentaires uit.

Urbanized is het derde deel van een drieluik dat Gary Hustwit maakte over de schoonheid van design. (Deel een heeft de letter Helvetica tot onderwerp, in deel twee Objectified wordt  het ontwerp- en ontwikkelproces van enkele dagelijkse gebruiksvoorwerpen getoond.)   
"Urbanized is een overduidelijke liefdesverklaring aan de stad als het centrum van ons dagelijks leven.[…]Een hele lange line-up van personen uit de hele wereld vertellen over hun doelstellingen, aanpak en successen.[…]Alles is even mooi gefilmd en aan de gevolgen van  verstedelijking wordt bijna geen aandacht besteed. Sloppenwijken in Mumbai  en Rio de Janeiro zien er aangenaam rauw uit en de Detroit People Mover  lijkt op een leuke attractie in een stad die niet af is", aldus Theo Hauben in zijn recensie over de drie documentaires.  
 
Ook Cultura staat in het teken van de Dutch Design Week. Vanavond Lux – Een groene toekomst met een portret van onder meer architect Hiltrud Pötz. Morgenavond wordt De man van staal, glas en hout uitgezonden. Een documentaire van Niels Cornelissen over architect Hubert-Jan Henket (1940) die dit jaar de Dutch Design Award 2013 in de categorie Ruimtelijk won voor zijn uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle.