Nieuws

Cruz y Ortiz Arquitectos wint Abe Bonnema Architectuurprijs 2013

Met Het Nieuwe Rijksmuseum heeft het Spaanse architectenduo Antonio Cruz en Antonio Ortiz de eerste Abe Bonnema Architectuurprijs 2013 gewonnen.

Foto: Duccio Malagamba

De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt uitgereikt aan de architect van het door de jury aangewezen beste bouwproject van de afgelopen twee jaar. Doel van de Abe Bonnema Architectuurprijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland.

De jury, bestaande uit Frans Evers, Marijke Martin, Nynke Rixt Jukema, Liesbeth van der Pol, Bastiaan Jongerius, Hubert Jan Henket, koos Het Nieuwe Rijksmuseum uit 49 inzendingen. Volgens de jury lijkt de opdracht die aan Cruz en Ortiz werd toevertrouwd om als hoofdarchitect op te treden bij het Rijksmuseum haast een onmogelijke opgave. Uit het juryrapport: “De vele veranderingen in voorwaarden en omstandigheden moeten de architecten tot wanhoop hebben gedreven.(..) Daarbij is het een absolute verdienste dat Cruz en Ortiz als kapiteins op het schip gedurende meer dan 12 jaar alle stormen hebben overleefd.” Het teamwork dat onder regie van Cruz en Ortiz als de toepassing van innovatieve concepten en aspecten is volgens de jury een toonbeeld van vernieuwing in de architectuur.

Aan de totstandkoming van Het Nieuwe Rijksmuseum hebben zeer veel adviseurs bijdragen geleverd. Naast Cruz en Ortiz roemt de jury de bijdragen van deze betrokken adviseurs in het bijzonder. In het Fries Museum te Leeuwarden ontving Antonio Ortiz uit handen van de voorzitter van de ir.Abbe Bonnema stichting, Ed Nijpels, de prijs waar een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden is.