Nieuws

Dutch Design Awards 2013 uitgereikt

Dit weekend zijn in het Eindhovense Klokgebouw de Dutch Design Awards uitgereikt. Museum De Fundatie (Bierman Henket architecten) en Toren van Uitwierde (Onix) wonnen respectievelijk in de categorie ruimtelijk exterieur en ruimtelijk interieur.

Exterieur Museum de Fundatie (Foto: Joep Jacobs)

Grote winnaar was de jonge modeontwerpster Iris van Herpen. Zij won met haar Voltage-collectie niet alleen in de subcategorie mode, maar sleepte ook de prestigieuze Golden Eye in de wacht. De jury toonde zich onder de indruk van haar interdisciplinaire benadering en prees haar streven naar samenwerking.  

De MINI Young Designer Award, stimuleringsprijs voor jong talent, was dit jaar voor Femke Herregraven. De ontwerpster die grafisch ontwerp op journalistieke wijze inzet om de samenleving en de daarin aanwezige machtsstructuren te bevragen, werd door de jury omschreven als een “subtiel en intelligent sociaal activiste die complexiteit niet schuwt en bovendien grondig en beheerst te werk gaat”.

Bouwonderneming Heijmans werd de winnaar van de Beste Opdrachtgever Award 2013. Met deze speciale prijs wordt goed opdrachtgeverschap beloond, waarbij de waarde en duurzaamheid van de relatie tussen de ontwerper en het bedrijfsleven voorop staat. De jury onderstreepte in haar rapport het feit dat Heijmans al vroeg in het proces van aanbesteding verschillende bureaus en designdisciplines betrekt.

De Future Concepts Award was voor onderzoeker en ontwerper Arne Hendriks  met 'The Incredible Shrinking Man', een speculatief concept naar wat er gebeurt als de mens nog maar 50 centimeter groot zou worden. Volgens de jury maakte Arne met zijn positieve onderzoeksexperiment een gedurfd statement waarin de wereld niet wordt verbeterd door groei, maar door krimp.

De BNO Piet Zwart Prijs – Lifetime Achievement was tot slot voor Textiel- en interieur ontwerper Ulf Moritz.