Feature —

Gasontvangststation met biobased gevel

Studio Marco Vermeulen

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer een gasontvangststation (GOS) met een gevel gemaakt van biohars en hennepverzels, ontworpen door Studio Marco Vermeulen.

Wat?
Studio Marco Vermeulen ontwierp in opdracht van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij een nieuw gasontvangststation, waarvan de gevel is bekleed met biobased panelen van composiet.

Waarom?
Het betreft een nieuw gasontvangststation voor een volledig nieuw glastuinbouwgebied van ongeveer 200 hectare. Het gebied waar het gasontvangststation komt te staan moet een voorbeeld worden van een biobased economy, een economie gebaseerd op biomassa in plaats van fossiele brandstoffen.

Het uitgangspunt van een biobased economy was voor architect Marco Vermeulen aanleiding om te onderzoeken hoe dat in de materialisatie van het gasontvangststation tot uitdrukking kon worden gebracht. Samen met NPSP uit Haarlem heeft hij een gevelpaneel ontwikkeld met een receptuur van biohars en hennepvezels.

Waar?
Het gasontvangststation is centraal gelegen in het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord.

Wanneer?
Het gasontvangststation is vorige week opgeleverd. De gevel is de eerste in z’n soort. Er zijn nog geen testen die de houdbaarheid van het materiaal op langere termijn bewijzen.

Bijzonderheden:
Het paneel op de gevel verbeeldt in reliëf de chemische samenstelling van aardgas. In de gevel wordt zo tegelijkertijd het huidige gebruik van fossiele brandstoffen in het gasontvangstation (momenteel distribueert het nog aardgas) en de belofte van een tijdperk met biobased grondstoffen tot uitdrukking gebracht.