Nieuws

Met ArchiNed naar de film Kleiburg, de laatste Bijlmerflat

Als programmapartner van Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) ondersteunt ArchiNed de documentaire Kleiburg, de laatste Bijlmerflat (Jeroen Visser, 2013). Een documentaire over de glorie, neergang en voorzichtige wederopstanding van de enige originele honingraatflat die nog overeind staat in de Amsterdamse Bijlmermeer.

Kleiburg, de laatste Bijlmerflat is het relaas van filmmaker Jeroen Visser over de ooit bejubelde, maar snel verguisde Bijlmermeer in Amsterdam. Bij de oplevering aan het eind van de zestiger jaren werd de wijk de apotheose genoemd van de Nederlandse volkshuisvesting. Tienduizenden, slecht gehuisveste Amsterdammers vonden hun thuis in flats als Kleiburg: 11 verdiepingen hoog en 400 meter lang woongenot. Maar al snel kwam de Bijlmer onder vuur te liggen vanwege zijn grootschaligheid, onherbergzaamheid en onveiligheid en sloop volgde. Anno 2013 blijkt er echter ruimte voor een herwaardering van de honingraatflat en krijgt Kleiburg een nieuwe kans.

Voor de documentaire interviewde Visser oud-bewoners, architecten en nieuwe bewoners van de Bijlmermeer. De werkelijkheid die uit de interviews naar boven komt, wordt gelardeerd met prachtige archiefbeelden en aan het eind is er een heus happy end.

De ArchiNed-screening van Kleiburg, de laatste Bijlmerflat is op zaterdag 12 oktober om 15.30 uur in Lantaren/Venster te zien. Wil je daar bij zijn? Voor verkoopinformatie, zie de AFFR website. ArchiNed-leden kunnen gratis naar deze screening (graag aanmelden via news(at)archined.nl).

16-2-2017 De film is inmiddels online te bekijken