Nieuws

Rotterdams bureau wint met ontwerp voor Chinees Waterfront

Het Rotterdams ontwerp bureau KuiperCompagnons heeft een nieuw stadsdeel ontworpen voor de kust van de Chinese stad Shantou.

De lokale overheid heeft ontwerpbureaus uit drie werelddelen uitgenodigd om uiteenlopende plannen te maken voor een stadsuitbreiding van 30 vierkante kilometer voor de kust van de stad die een thuis moet bieden aan 800.000 inwoners. Recente overstromingen in Shantou benadrukten nogmaals het belangĀ  dat waterveiligheid moet krijgen in het ontwerp.

Het ontwerp van KuiperCompagnons (KC) stelt op basis van de tuinstadgedachte en het typisch Nederlandse watermanagementdenken een nieuw stadsdeel voor met een duidelijk herkenbare identiteit. Naast het integreren van water in de leefomgeving zijn lokale culturele aspecten gebruikt als inspiratie voor de nieuwe stad. De relatie tussen de inwoners en de stad met de omgeving van rivieren, bergen en zee, en deĀ  historie van de stad en de Shoa-chinese cultuur zijn volgens KC het vertrekpunt geweest voor het ontwerp.

KC heeft voor dit project samengewerkt met Paul Andreu Architecte Paris, de architect van onder meer het National Grand Theatre in Beijing.