Nieuws

ArchiNed op bezoek bij…Het Nieuwe Instituut

Voorafgaande aan de Grand Opening aanstaande zaterdag van Het Nieuwe Instituut, was de pers uitgenodigd voor een sneak-preview. En die begon in het archief.

Geen tentoonstelling zonder onderzoek, geen onderzoek zonder bibliotheek en archief. Het Nieuwe Instituut is, aldus directeur Guus Beumer, nog het enige museum in Nederland waarvan de bibliotheek publiek toegankelijk is, en het archief door iedereen te raadplegen is. HNI beheert ongeveer 500 archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen, beroepsverenigingen en opleidingen over de periode 1850-1980. Naast tekeningen en maquettes zijn hier ook werktekeningen, zakelijke en persoonlijke, foto's en nog veel meer te vinden.  Sterker dan voorheen zal HNI proactief archieven gaan verwerven. Dit heeft er nu al toe geleid dat Herman Hertzberger en Pi de Bruijn hun archieven aan het instituut hebben overgedragen.
Om deze rijkdom aan informatie en de betekenis daarvan voor het heden extra zichtbaar te maken zal HNI de komende jaren extra gaan inzetten op onderzoek.  Zo is met de TU Delft een nieuw studiecentrum voor onderzoek naar ontwerp, cultuur en samenleving opgezet het Jaap Bakema Study Centre (JBSC). Tijdens de architectuurbiënnale van Venetië in 2014, staan het JBSC en Bakema centraal in het Nederlandse paviljoen. Met Stichting Doen heeft HNI een fellowship opgezet waarin de gelegenheid wordt geboden om onderzoek te doen naar materialen en ontwerp.  
Aanstaande zondag is het mogelijk om het archief zelf te bezichtigen. Voor alle informatie, ook over de nieuwe tentoonstellingen 1:1 Sets for Erwin Olaf, Bekleidung en de interventie van Richard Hutten in Huis Sonneveld, zie de website van HNI.