Nieuws

Nederlands team wint competitie in Warschau

Een team bestaande uit Mecanoo, Michael van Gessel, Delva Landscape Architects en Jojko Nawrocki Architekci heeft de competitie gewonnen voor het ontwerp van de Tuin van de 21e Eeuw met geïntegreerd tentoonstellingspaviljoen in Warschau.

In een ceremonie in het Koninklijke Lazienki Museum op vrijdag 16 november maakten de Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed en de minister van Milieu gezamenlijk het resultaat van de internationale competitie met 80 inzendingen bekend.

De nieuwe, 2,5 hectare grote tuin is onderdeel van Lazienki Park, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Warschau met veel 18e- en 19e-eeuwse gebouwen waaronder de Koninklijke Baden, een Romeins geïnspireerd theater en een watertoren. De soms eeuwenoude tuinen in het park werden allemaal ontworpen rond deze historische gebouwen. Het ontwerp van het ondergrondse paviljoen in de Tuin van de 21e Eeuw is een gevolg van het landschapsontwerp van de tuin. Het 1800 m2 tellende tentoonstellingspaviljoen lijkt uit het golvende pad te groeien dat de tuin omringt/omarmd. Twee van de drie ingangen zijn aangebracht in de zijwanden, de derde in de tuin. Allemaal geven ze toegang tot een centrale hal die twee grote tentoonstellingsruimten en twee kleinere met een modulaire lay-out verbindt. Verschillende oculi, of grote ronde dakramen, zijn uitgespaard uit de tuin en het wandelpad. Deze creëren een lichtspel in de tuin en zorgen tegelijkertijd voor gecontroleerd daglicht in het paviljoen.

Zowel de tuin als het paviljoen voegt nieuwe culturele activiteiten toe aan het park met musea. Het paviljoen biedt plaats aan grote tijdelijke tentoonstellingen. De tuin speelt een rol op het gebied van milieu educatie en moet een voorbeeld zijn van 21e-eeuwse landschapsarchitectuur.