Feature

“Op Eerste Kerstdag eten we altijd elleboogjesmacaroni bij m’n tante in Rozenburg”

Kerst en Oud&Nieuw staan garant voor te veel eten in te warm gestookte huizen. Te veel mensen aan een tafel, te weinig echt te doen. Even ontkomen aan de verstikkende gezelligheid? ArchiNed geeft tips voor een frisse wind door hoofd en haren.

Foto: Rik Panganiban

Laat de boel de boel, pak de trein naar Londen en bezoek het vernieuwde Tate Britain of ga oostwaarts en bezoek het deze zomer geopende Museum für Architecturzeichnung in Berlijn. Of wat te denken van de Jahrhunderthalle in het Poolse Breslau?
 
Dichterbij huis is er natuurlijk het vernieuwde Rijksmuseum en Stedelijk Museum in Amsterdam en het in november gelanceerde Nieuwe Instituut voor de Creatieve Industrie in Rotterdam. In het zuiden van het land kan uitgeweken worden naar de tentoonstelling Bas Smets: landschappen in Antwerpen of de expositie over Xaveer De Geyter in Brussel en in het noordoosten kun je terecht in het gerenoveerde en vernieuwde natuurhistorisch museum Natura Docet in Denekamp.

Wil je je liever binnenshuis even intellectueel terugtrekken? Dat kan met het nalezen van ArchiNed-artikelen over bijvoorbeeld Zumthor en Pallasmaa, collectief opdrachtgeverschap in Nederland of sustainism. Graaf je helemaal in in het ArchiNed-dossier over architectuurkritiek of stadslandbouw of ontdek andere kanten van de stad in de prachtige online editie van Stadsleven, De stad door andere ogen.

Ontkom je echt niet aan het ellenlange tafelen en de verplichte nieuwsjaarsborrel, gooi er dan eens een discussie in. Bijvoorbeeld over de prijsvragencultuur in de architectuur, of het nu niet of juist wel slecht is gesteld met de woningbouwsector in Nederland en de vraag hoe sociaal de Nederlandse architectuur is.

Hou je het liever gezellig? Oefen dan alvast met je disgenoten voor de volgende editie van het Modern Architecture Game The Tournament.

Fijne feestdagen!