Feature

2014, een nieuw jaar…

met veel nieuwe initiatieven en een goed voornemen

Onze Kerst/Nieuwjaarsfoto is deze keer gemaakt door Matthijs Immink, klik voor vergroting!

Om met het goede voornemen te beginnen: in de lente bestaat de enige echt kritische, onafhankelijke architectuurwebsite van de Lage Landen, wij dus, 17 1/2 jaar. Hoe we dat precies gaan vieren weten we nog niet, maar deze mijlpaal zal niet ongemerkt voorbij gaan.

En dan de nieuwe initiatieven: samen met stichting Archis/Volume zijn we in het kader van de Uitgeverij van de Toekomst een kennisbank aan het opzetten. Teveel interessante rapporten en onderzoeken van ontwerpbureaus en (onderwijs)instellingen eindigen in virtuele bureauladen of belanden ergens in de krochten van het internet. De kennisbank is een poging om deze onderzoeken aan de vergetelheid te ontrukken. Gelijktijdig onderzoeken we hoe digitaal publiceren in de vorm van e-boeken en apps eenvoudiger voor een groter publiek beschikbaar kan worden gesteld.

Deelname van ArchiNed aan het Laboratorium voor Actuele Kunstkritiek (LAK) "geen denktank, maar een doetank", met onder andere rekto:verso en het Domein voor de Kunstkritiek, moet leiden tot experimenten waarbij nieuwe vormen van kritiek worden beproefd. 

In het voorjaar zal de eerste editie van het Pruys-Bekaertprogramma worden afgesloten met de toekenning van de Simon Mari Pruysprijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek. Dit initiatief van ArchiNed en Designplatform Rotterdam kende al vele hoogtepunten waaronder de druk bezochte Critics Night waarin ook Het Nieuwe Instituut participeerde. Ook het aantal inzendingen voor beide prijzen overtrof onze stoutste dromen, 61 voor de Simon Mari Pruysprijs en 99 voor de Geert Bekaertprijs. In het kader van hetzelfde programma wordt samen met het Domein voor de Kunstkritiek in het zeer vroege voorjaar een driedaagse schrijfworkshop georganiseerd. Hou de website in de gaten voor meer informatie.

En verder zullen wij recensies, opiniestukken, columns, en lange artikelen van onze eigen correspondenten en redactie blijven publiceren – meer gebouwrecensies, nog een goed voornemen. Samen met Wies Sanders van de Urban TV Guide attenderen we je op interessante tv programma's, en in samenwerking met Archiprix publiceren we de meest talentvolle afstudeerprojecten. Ook zullen we nieuwe series starten waaronder een serie van Elsbeth Ronner en Marius Grootveld die als heeft werktitel 'Terugkijkend naar het heden'. 

ArchiNed wordt mede mogelijk gemaakt door onze ArchiNed-leden, zonder wie ArchiNed niet kan bestaan, en natuurlijk door onze adverteerders: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, AFFR, AFFR Groningen, AFFR Heerlen, Archiprix International, Bouwen met Staal, ArtEZ, The Berlage, Bureau Europa, Elba Media, Europan, VNU Exhibition Europe, Handelsreis Moskou-Kazan, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Kunstkalender, Het Oversticht, Podium Architectuur Haarlemmermeer, SdB Recruitment, Stroom Den Haag, TU Delft, en het Vai.

Dit jaar publiceerden wij bijdragen van onze ArchiNed correspondenten: JaapJan Berg, Herman van Bergeijk, Paul van den Bergh, Gernot Böhme, Saskia Boom, Madelief ter Braak, Myrthe Buijs, Hélène Damen, Mascha van Damme, Willemien van Duijn, Marjolein van Eig,Dirk Follet, Dick van Gameren, Paul de Graaf, Anna van Gerve, Paul Groenendijk, Marius Grootveld, Jasper de Haan, Dennis Hambeukers, Birgitte Louise Hansen, Theo Hauben, Chris van Heeswijk, Willem Jan de Hek, Annemieke Hendriks, Marieke Hillen, Ed van Hinte, Paoletta Holst, Wilfried Hou-je-bek, Bjorn Houttekier, Matthijs Immink, Sam Jacob, Joep Janssen, Allard Jolles, Bas Kegge, Iris de Kievith, David Kloet, Johan de Koning, Vincent Kompier, Elies Koot, Gerrit Kramer, Remy Kroese, Martijn Kruijf, Caroline Kruit, Roos Marijn Limburg, Manuel Lopez, Jeroen Mensink, Mark Minkjan, Annemieke Molster, Minke Mulder, Leo Oorschot, Arjen Oosterman, Claire Oude Aarninkhof, Tim Peeters, Frederik Pöll, Andrea Prins, bOb van Reeth, Erik Rietveld, Timo de Rijk, Elsbeth Ronner, Menno Rubbens, Wies Sanders, Martin van Schaik, Eireen Schreurs, Lara Schrijver, Hannah Schubert, Angela Sondervan, Ed Taverne, Hans Teerds, Aldo Trim, Xander Vermeulen Windsant, Ton Verstegen, Lucas Verweij, Jacques Vink, Jeroen Visschers, Paul van der Voort, Jacob Voorthuis, Eric Vreedenburgh, Luc de Vries, Tom de Vries, Robbert de Vrieze, Thomas Wensing, Pieter Winters, Bart Witteman, Lotte Zaaijer, Yvo Zeilstra, Joost Zonneveld, en de ArchiTV crew: David Lingerak (6×9), en Rajan V. Ritoe, Oswaldo Heinen (Terraventure/TomaatTV)
Zonder de inzet en het enthousiasme van onze correspondenten kan ArchiNed niet zijn wat het is.

Hele prettige feestdagen en de allerbeste wensen
liefs van het ArchiNed team en het ArchiNed bestuur
Marina, Myrta, Piet Barendse, Rita en Theo

PS De komende dagen gaan de vleesmensen een aantal dagen offline, 6 januari zijn we er weer.